Hlavní obsah

Nehodu ruského stroje na Sinaji nikdo nepřežil. Úřady prověřují palivo

Aktualizováno

Ruští vyšetřovatelé v sobotu v souvislosti s pádem letadla s 224 lidmi na palubě prověřují vzorky paliva ze Samary, kde stroj, který se ráno zřítil v Egyptě, naposledy tankoval. Do Egypta již vyrazily týmy záchranářů a vyšetřovatelů. Nehodu nikdo nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egyptský premiér u trosek zříceného ruského letounuVideo: Reuters

 
Článek

Ruští vyšetřovatelé již zahájili kriminální vyšetřování a vedle odběrů vzorků leteckého paliva v Samaře začali i s výslechy pozemního personálu, který letadlo před osudným letem připravoval či přišel do kontaktu s jeho posádkou. Prohledány byly rovněž kanceláře aerolinek na moskevském letišti Domodědovo.

Ruská federální agentura Rostransnadzor, která funguje jako dozorový dopravní orgán, se chce nyní zaměřit na to, zda letecká společnost dodržovala všechna letová bezpečnostní pravidla. V minulosti tomu totiž tak nebylo.

Foto: Stringer, Reuters

V okolí místa nehody jsou osobní věci obětí.

Jeden z pilotů si prý stěžoval na stav stroje

Při rutinní kontrole loni v březnu kontroloři zjistili určité závady a nesrovnalosti. Aerolinky je ale podle Interfaxu ve stanoveném termínu napravily.

Manželka kopilota zříceného stroje podle ruské televize NTV uvedla, že její muž si před posledním letem stěžoval na technický stav stroje.

Foto: Stringer, Reuters

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl na místě nehody.

Prezident Vladimir Putin o tragédii hovořil s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, který přislíbil vytvořit podmínky pro co nejširší možnou účast ruských specialistů na vyšetřování nehody.

Foto: Suliman el-Oteify, ČTK/AP

Ocas havarovaného letadla společnosti Metrojet

Egyptský úřad nejvyššího prokurátora již podle Reuters oficiálně povolil ruským úřadům účastnit se vyšetřování. Podle DPA bylo k odletu připraveno pět letadel s ruskými záchranáři a vyšetřovateli.

Stroj mířící do Petrohradu havaroval uprostřed poloostrova Sinaj v Egyptě. Letoun se po dopadu rozlomil na dvě části. Příčinou byla podle prvotního šetření zřejmě technická závada.

Posádka hlásila technické problémy

Stroj podle egyptských vyšetřovatelů padal kolmo k zemi. Data z nalezené černé skříňky by měla pomoci objasnit, proč letadlo začalo prudce klesat z výšky 9500 metrů až do výšky 1500 metrů. Cestující kromě 17 dětí tvořilo 138 žen a 62 mužů. Mezi cestujícími byli tři Ukrajinci a 214 ruských občanů. Záchranáři doposud vyprostili 129 těl, která jsou postupně přepravována do Káhiry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: IS se přihlásil k odpovědnosti za pád ruského letadloVideo: Reuters

Egyptská odnož Islámského státu v Egyptě vydala prohlášení, v němž se přihlásila k sestřelení stroje. Ruské ministerstvo dopravy to odmítlo a o sestřelení pochybují i odborníci. Posádka navíc před nehodou hlásila technické problémy a požádala o povolení přistát na nejbližším letišti.

Verzi o sestřelení odmítl i egyptský premiér Šaríf Ismáíl. Zároveň zdůraznil, že do prozkoumání černých skříněk není možné určit důvod pádu stroje. Žádné podezřelé aktivity však prý nebyly zaznamenány.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Příbuzní obětí v hotelu u letiště v Petrohradu, kam měl stroj namířeno.

Společnosti odklánějí lety přes Sinaj

Letecké společnosti Lufthansa a Air France-KLM podle BBC v reakci na pád stroje oznámily, že do vyšetření okolností nehody odklánějí pravidelné linky mířící přes Sinajský poloostrov na jiné trasy.

České aerolinie podle mluvčího Daniela Šabíka o podobném kroku neuvažují, do Egypta ani přes Sinajský poloostrov nelétají.

Rusko vyhlásilo státní smutek

Putin vyhlásil na neděli den státního smutku. Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil smrt 224 lidí za nenapravitelnou ztrátu.

Zřícený airbus mířil z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Na tamním letišti se shromáždili příbuzní obětí, vzniklo zde i středisko, které o pozůstalé pečuje. Přítomni jsou i psychologové.

Aerolinky odmítly selhání posádky

DPA s odvoláním na úřady uvedla, že v plánu je cesta příbuzných na Sinajský poloostrov přímo na místo neštěstí. Velká část tohoto poloostrova je ale kvůli aktivitám teroristických skupin uzavřenou oblastí pod kontrolou armády.

Okolnosti pádu
Airbus společnosti Kogalymavia odletěl z letoviska v 06:51 moskevského času (04:51 SEČ). V 07:14 nenavázal plánovaný kontakt s Larnakou na Kypru a zmizel z radarových monitorů, sdělil podle agentury TASS Sergej Izvolskij, mluvčí ruského úřadu pro kontrolu leteckého provozu. TASS s odvoláním na káhirské letiště uvedl, že posádka letounu krátce před zmizením z radarů žádala o přistání na nejbližším letišti. Hlásila technické problémy. Stroj zmizel z radarů zhruba po 23 minutách letu. Byl v té době podle egyptských dispečerů ve výšce 9000 metrů.

Kogalymavia uvedla, že může vyloučit lidské selhání jako důvod nehody. Upozornila také na to, že pilot byl velmi zkušený a na kontě měl 12 000 letových hodin.

Foto: Stringer, Reuters

Vyšetřovatelé na místě nehody

Mluvčí aerolinek dále prohlásil, že zřícený letoun měl všechny potřebné certifikáty. Ruská média o airbusu uvedla, že byl 18 let starý a že vystřídal řadu majitelů, kteří byli mimo jiné i z Libanonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trasa letu zříceného letounuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám