Hlavní obsah

NATO vyslyší Trumpa a rozšíří svou misi v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance souhlasí s rozšířením výcvikové mise v Iráku. Uvedl to ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož aliance diskutuje o této možnosti s iráckou vládou. Podpora ze strany vedení země, které v lednu požádalo o odchod amerických vojáků, je podle šéfa aliance zásadní podmínkou pro pokračování mise.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

K posílení přítomnosti na Blízkém východě vyzval v lednu spojence americký prezident Donald Trump. Ten již delší dobu hovoří o stahování amerických vojáků, kterých v zemi působí 5000 v rámci boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Situace se zkomplikovala po zabití prominentního íránského generála Kásima Sulejmáního, které začátkem roku vyvolalo odvetné útoky Teheránu na spojenecké základny v Iráku. Irácký premiér poté požádal Spojené státy, aby předložily plán na odchod svých sil ze země. NATO navíc z bezpečnostních důvodů přerušilo výcvik místních bezpečnostních sil.

NATO pozastavuje výcvikovou misi v Iráku

Blízký a Střední východ

„Všichni spojenci podpořili rozhodnutí udělat v Iráku více,“ prohlásil Stoltenberg po dvouhodinovém jednání s aliančními ministry obrany. Podmínkou na rozšíření aktivit je však podle něho souhlas irácké vlády, o němž nyní NATO jedná.

Cílem mise, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků včetně čtyř desítek českých, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu IS. Stoltenberg nechal ve středu bez odpovědi dotaz na to, zda některé alianční země přislíbily zvýšit počet svých vojáků v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám