Hlavní obsah

Nálety v Afghánistánu zabily 45 lidí, včetně civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Letecké útoky afghánských bezpečnostních sil v provincii Herát připravily o život 45 lidí, mezi nimiž byli jak členové Tálibánu, tak i několik civilistů. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedli místní představitelé.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Oběťmi spojeneckých náletů se často stávají místo povstalců z Tálibánu bezbranní civilisté.

Článek

Guvernér oblasti Adraskan ležící v provincii Herát řekl, že civilistů zahynulo nejméně osm. „Celkem při náletech bezpečnostních sil zemřelo 45 lidí, včetně příslušníků Tálibánu," dodal.

Afghánské ministerstvo obrany sdělilo, že obvinění ze smrti civilistů při útocích afghánských sil v oblasti prověřuje. „Výsledky vyšetřování budou oznámeny veřejnosti," uvádí se v prohlášení ministerstva. Mluvčí amerických jednotek v Afghánistánu řekl, že USA se dnešních náletů neúčastnily.

Afghánka zabila dva bojovníky Tálibánu v odvetě za vraždu rodičů

Svět

Tálibán a afghánská vláda měly tento měsíc zahájit mírové rozhovory o ukončení desítky let trvajícího ozbrojeného konfliktu v zemi. Mírový proces ale zatím stagnuje kvůli průtahům při vzájemném propouštění vězňů.

Spojené státy podepsaly s Tálibánem 29. února v katarském Dauhá dohodu, která předpokládá, že se z Afghánistánu do 14 měsíců stáhnou zahraniční vojáci. Hnutí na oplátku slíbilo, že nedovolí svým členům a ani jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence.

Zprávy o ruských odměnách za útoky Tálibánu jsou nepotvrzené, uvedl Pentagon

Evropa

Na základě dohody mezi USA a Tálibánem mělo z vládních vězení vyjít 5000 členů Tálibánu a povstalci měli na oplátku propustit 1000 zajatých členů bezpečnostních sil. Podle vládních zdrojů ale vládní vězení zatím opustilo pouze 4019 členů Tálibánu a hnutí osvobodilo necelou polovinu ze zmiňované tisícovky zajatců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám