Hlavní obsah

Nálety omezily produkci ropy Islámského státu

Paříž

Islámský stát (IS) musel kvůli náletům na území pod jeho kontrolou v Sýrii a v Iráku výrazně omezit těžbu ropy na 10 000 až 30 000 barelů denně. Ve francouzském parlamentu to ve čtvrtek řekli předseda společnosti pro energetickou strategii a politiku Francis Perrin a předseda francouzského svazu ropného průmyslu Francis Duseux.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Britské Tornado GR4 se vrací z útoku proti Islámskému státu

Článek

„Nálety koalice vedené Spojenými státy mají zásadní důsledky, a to zejména od zahájení operace Tidal Wave II na podzim roku 2015,“ uvedl Perrin a dodal, jaké jsou cíle operace: „Je zaměřená na ropné vrty, těžební věže, na rafinérie - i malé rafinérie - na ropovody a cisterny, na úložiště a sklady.”

Perrin doplnil, že Islámskému státu klesají výrazně prostředky, které získává těžbou černého zlata: ”Jeho příjmy z ropy se od léta 2014 snižují kvůli poklesu cen na světových trzích, kvůli účinnosti náletů a kvůli zhoršujícím se podmínkám těžby. S obtížemi zajišťují údržbu a chod těžby, musejí používat jenom vlastní prostředky. Jejich příjmy jsou mnohem nižší než sumy, jež se často uvádějí, nečinní ročně více než 400 miliónů dolarů (asi 9,5 miliardy korun), možná míň.”

Duseux se domnívá, že ze Sýrie už IS nedokáže ropu vyvážet: „Dělá to dojem, že mají problémy i se zajištěním vojenských potřeb a potřeb pro obyvatele žijící pod jejich kontrolou. Jsou v kritické situaci.”

Pentagon začátkem roku odhadl, že se díky náletům podařilo snížit příjmy IS o nejméně 30 procent. „Před zesílením kampaně produkoval zhruba 45 000 barelů ropy denně, zatímco teď je to asi 34 000 barelů denně,” řekl mluvčí koalice států proti IS Steve Warren. Loni v létě se odhadovalo, že Islámský stát vytěžil denně v Sýrii 30 000 barelů ropy a v Iráku 10 000 až 20 000.

Pochybnosti o číslech

Snížení příjmů ale nemusí být tak radikální, jak uvádějí Perrin a Pentagon. Podle odhadů OSN utržil v roce 2015 Islámský stát z prodeje ropy 400 až 500 miliónů dolarů, což jsou podobná čísla, jako aktuálně uváděl Perrin.

Náměstek amerického ministra financí David Cohen uvedl v říjnu 2014, že jen z prodeje ropy měl Islámský stát denní příjem ve výši miliónu dolarů, což opět naznačuje roční příjem nejméně 360 miliónů dolarů.

Na konci roku 2014 se přitom tvrdilo, že po protiútocích kurdských pešmergů množství propašované ropy pokleslo z 30 000 barelů na třetinu.

Problémem je, že skutečné množství vytěžené ropy na území pod kontrolou Islámského státu není známo a vychází se jen z odhadů. Otázkou je, zda jsou věrohodnější ty současné, nebo starší. Faktem ale je, že postup syrských vládních vojsk u Palmýry zřejmě povede ke ztrátě pole Džazal, které IS ovládl loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám