Hlavní obsah

Nálet na pekárnu v Sýrii si vyžádal až 200 mrtvých

– Damašek • Aktualizováno

Desítky lidí zahynuly při nedělním náletu na pekárnu ve středosyrské provincii Hamá. Podle některých opozičních aktivistů citovaných agenturou Reuters přišlo o život až 200 lidí. K útoku došlo ve městě, které nedávno ovládli povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Opozice nálet připisuje Asadovu letectvu.

Foto: Thair Al-Khalidieh, Reuters

Boje v Sýrii trvají už 21 měsíců. Na snímku zničená Al-Chalidija.

Článek

"Nejde zjistit, kolik lidí doopravdy bylo zabito. Když jsem se tam dostal, viděl jsem hromady těl všude na zemi. Byly mezi nimi ženy a děti," řekl Reuters jeden ze svědků události. "Jsou tam také desítky zraněných," dodal.

Pokud by se potvrdila informace o 200 obětech, podle Reuters by to z dnešního náletu udělalo jeden z nejkrvavějších útoků za celou dobu syrské občanské války.

Podle opozičních aktivistů stálo v době náletu ve frontě před pekárnou kolem tisíce lidí. V oblasti se totiž nedostává mouka, takže lidé často čekají celé hodiny, aby si mohli koupit chléb. Kvůli nedostatku benzinu nemají možnost jet nakupovat potraviny do jiného města.

Armáda prý úmyslně útočí na civilisty

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) už dříve letos útoky na syrské pekárny kritizovala. Podle HRW se při takových náletech armáda nesnaží útočit na povstalecké základny a úmyslně vraždí civilisty.

Provincie Hamá patří mezi místa hlavních střetů mezi Asadovými stoupenci a odpůrci. Povstalci zde vedou ofenzivu a snaží se ovládnout strategicky důležité body.

Boje v Sýrii trvají už 21 měsíců. Podle opozičních aktivistů zemřelo za tu dobu už 44 000 lidí, z toho více než 30 000 byli civilisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám