Hlavní obsah

Na výměnu japonského rukojmí zbývá posledních 24 hodin, varuje Islámský stát

Ammán/Tokyo
Aktualizováno

Islámský stát (IS) zveřejnil na videu čtyřiadvacetihodinovou lhůtu, která zbývá Japonsku, aby zprostředkovalo výměnu zadržovaného rukojmí Kendžiho Gota za vězněnou iráckou atentátnici Sadžídu Rišávíovou.

Na výměnu japonského rukojmí zbývá 24 hodinVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

O lhůtě informuje sám Goto na nahrávce zveřejněné v úterý. „Zbývá mi jen 24 hodin života a tomu pilotovi ještě méně,“ říká hlas na videu, jehož autenticitu zkoumají japonské úřady.

Podle analytiků SITE, kteří se zabývají poselstvími extremistů, je ale toto video velmi podobné tomu, které zveřejnili v Gotově případě o víkendu po zabití druhého japonského rukojmí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na videu, kde Goto drží fotografii jordánského pilota zadržovaného IS, se znovu objevuje požadavek, aby Jordánsko propustilo vězněnou iráckou atentátnici Sadžídu Rišávíovou, která byla za podíl na teroristickém útoku na ammánské hotely z roku 2005, při nichž zemřelo 60 lidí, odsouzena k trestu smrti. Její nálož při útoku selhala.

„Bylo mi řečeno, že toto je má poslední zpráva a také mi bylo řečeno, že překážkou bránící v mém osvobození, je pouze jordánská vláda, která zdržuje předání Sadžídy... Jakákoli další zdržení ze strany jordánské vlády budou znamenat, že jsou zodpovědní za smrt jejich pilota, po které budu následovat já,“ říká hlas na zveřejněném videu.

Islámský stát chtěl Gota vyměnit za Rišávíovou, Jordánsko bylo ale ochotno na výměnu přistoupit jen v případě, že bude propuštěn i zmiňovaný pilot Maáz Kasásba, jehož stroj se zřítil při náletu na oblast ovládanou Islámským státem. Zřejmě byl sestřelen. [celá zpráva]

"Japonská vláda v této mimořádně vážné situaci požádala o spolupráci jordánskou vládu, aby jí pomohla zajistit propuštění Kendžiho Gotoa," řekl podle agentury Reuters zástupce japonské vlády po schůzce s bezpečnostními činiteli svolané po zveřejnění videonahrávky.

Požadavky Jordánska

Pro Jordánsko by bylo nepřijatelné atentátnici vyměnit jen za Gota, uvedl předseda výrobu pro zahraniční arabské vztahy Basam Manasír. Jordánský král Abdulláh v pondělí řekl, že pro Jordánsko je hlavní prioritou osvobodit letce, kterého označil za „syna Jordánska a jeho ozbrojených sil“.

V kontaktu s únosci je Ammán přes třetí stranu. Podle představitele je Japonsko pro jednání nekompetentní.

Foto: Social media website via Reuters TV, Reuters

Únosce z Islámského státu s japonskými zajatci

Dva japonské občany - Harunu Jukawu a Kendžiho Gota - IS zajal už loni. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 miliónů dolarů (4,9 miliardy Kč), které měly být vyplaceny do pátku. [celá zpráva]

V sobotu se pak objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z kolegovy smrti japonského premiéra Šinzó Abeho. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám