Hlavní obsah

Na turecké stíhačce se nenašel syrský zásah, mohlo jít o nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Za červnovým pádem turecké stíhačky do Středozemního moře prý nemusí být Sýrie, ale obyčejná nehoda. Spekulují o tom turecká média v reakci na prohlášení bývalého tureckého generála Erdogana Karakuşe a na komuniké vysokých vojenských činitelů, napsala ve čtvrtek agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Průzkumný turecký RF-4E Phantom při cvičení v Izmiru

Článek

Na troskách "letadla, o kterém syrské úřady tvrdí, že ho sestřelily", nebyly nalezeny žádné stopy výbušnin, tvrdí zmíněné komuniké. Exgenerál Karakuş v rozhovoru s listem Hürriyet řekl, že mohlo jít "o nehodu".

Deník Milliyet ve čtvrtečním vydání spekuluje, že za pádem stíhačky může být chybný manévr nebo technický problém při pokusu uniknout syrské protiletecké palbě.

Stroj se zřítil 22. června. Incident okamžitě vedl k napětí mezi Ankarou a Damaškem. Turecko obvinilo Sýrii, že sestřelila neozbrojený letoun na průzkumné misi v mezinárodních vodách. Sýrie naopak tvrdila, že střílet musela, protože pilot vstoupil do syrského vzdušného prostoru, kvůli radarům letěl v nízké výšce a rychle se přibližoval k pobřeží. Za sestřelení se Turecku omluvil syrský autoritářský prezident Bašár Asad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám