Hlavní obsah

Na pokusu o převrat v Turecku se podílelo přes 8000 vojáků se stíhačkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecká armáda podle televize NTV oznámila, že na zmařeném pokusu o převrat 15. července se podílelo 8651 vojáků, což je 1,5 procenta armády. Pučisté přitom použili velké množství techniky včetně tanků, lodí a letadel.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policisté vodním dělem rozhánějí vzbouřené vojáky, kteří blokovali most přes Bosporskou úžinu. Snímek z 16. července 2016

Článek

Armáda oznámila, že vzbouřenci při pokusu svrhnout vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana použili 35 letadel, včetně 24 stíhaček, a 37 vrtulníků. Nasadili také 37 tanků a 246 obrněných vozů. Použili také tři lodě.

Podle listu Hürriet se mnohé obrněnce pokoušeli zastavit lidé, mimo jiné nárazem kamiónu, úspěšnější ale bylo ucpání výfuku.

Vojáci, kteří se na převratu podíleli, patřili podle armády k tzv. Fetullahistické teroristické skupině (FETÖ) vedené duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara obviňuje ze zosnování puče. Gülen žije již dlouhá léta ve Spojených státech a veškerá obvinění popírá. Turecko tvrdě požaduje po USA jeho vydání, duchovní vyzval USA, aby žádostem vzdorovaly, neboť odmítá násilné převzetí moci.

Nastoupí noví soudci a prokurátoři

Gülenovy údajné příznivce se vláda nyní snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek. Více než 60 000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů již bylo zatčeno či propuštěno z práce.

Prokurátorů a soudců je mezi nimi 2745. Aby nebyla ochromena činnost soudů, turecké ministerstvo spravedlnosti  podle listu Hürriyet ve středu oznámilo, že v srpnu bude dosazeno do funkcí 55 100 soudců a prokurátorů. Sedm set z nich už na jmenování čekalo, to se ale uspíší. Další nastoupí bez absolvování obvyklé kandidátské doby.

Pokračují také čistky mezi novináři, v Istanbulu vydali zatykače na 47 bývalých představitelů opozičního deníku Zaman, který už dříve čelil problémům a byla na něj uvalena správa.

Erdogan stáhl žaloby

Prezident Erdogan se ale snaží najít i podporu, stáhl všechny soudní žaloby proti svým politickým soupeřům z dalších stran, které se většinou týkaly urážky hlavy státu, včetně té proti vůdci nejsilnější opoziční strany Lidové republikánské strany CHP Kemalu Kılıçdaroğluovi, a dokonce proti vůdci prokurdské strany HDP Selahattinu Dermitasovi.

Erdogan se také na přelomu týdne sešel se všemi vůdci parlamentních stran s výjimkou HDP.

Při pokusu o puč přišlo o život nejméně 246 lidí a dalších přes 2000 jich utrpělo zranění.

V Turecku nyní platí výjimečný stav, který mimo jiné umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů období, kdy podezřelý smí být zadržován bez obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám