Hlavní obsah

Na jihu Turecka se zřítil syrský letoun, katapultovaného pilota našli

Ankara
Aktualizováno

Na jihu Turecka poblíž hranice se Sýrií se v sobotu odpoledne zřítil syrský stíhací letoun MiG-23. Oznámily to turecké úřady. Turecká armáda proti stroji prý nijak nezasáhla, neboť nenarušil turecký vzdušný prostor. Pilot se katapultoval a byl nalezen v noci na neděli. K sestřelení stíhačky se přihlásili povstalci ze severu Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají trosky zříceného syrského letounuVideo: Reuters

 
Článek

„Není jasné, proč se letadlo zřítilo, možná kvůli povětrnostním podmínkám,” uvedl původně předseda turecké vlády Binali Yildirim. Ačkoli premiér původně uvedl, že stroj dopadl na syrskou stranu, podařilo se ho později nalézt na turecké straně hranice.

Syrská státní televize uvedla, že armáda věrná prezidentovi Bašáru Asadovi ztratila kontakt se stíhačkou, která byla na misi poblíž turecké hranice.

Foto: Profimedia.cz

MiG-23 syrského letectva

Podle tureckých médií stroj dopadl nedaleko města Samandag v jihoturecké provincii Hatay, které leží asi 15 kilometrů severně od syrské hranice.

Kokpit byl prázdný

Kokpit byl po nalezení stroje prázdný. Pilota, kterému se podařilo včas katapultovat, našli po devíti hodinách pátrání asi 40 kilometrů od trosek stroje. Záchranáři ho nejprve odvezli na četnickou stanici a později do nemocnice regionu Hatay, v němž k neštěstí došlo. Guvernér provincie Erdal Ata uvedl, že je Syřan značně vyčerpaný, bližší podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu ale neuvedl.

Foto: Reuters

Vrak zříceného migu

Guvernér také už dříve uvedl, že stroj nijak nenarušil turecký vzdušný prostor. Za možnou příčinu neštěstí označil technické problémy.

Syrská opoziční skupina Ahrár aš-Šám, která má značný vliv v severosyrské provincii Idlib, podle agentury AP ale oznámila, že letadlo syrské armády sestřelila, neboť bombardovalo území pod její kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám