Hlavní obsah

Na Halab stále padají bomby, příměří v Sýrii je ohroženo

Londýn/Ženeva

Východ syrského města Halab (Aleppo) byl v noci na pondělí opět bombardován. Vzhledem k tomu, že vzbouřenci žádné letectvo nemají, útok zřejmě podnikly stroje syrské vlády prezidenta Bašára Asada. Nálety pokračují navzdory víkendovému tlaku USA a Ruska, aby Damašek s útoky na vzbouřence přestal. Americký ministr zahraničí John Kerry je v pondělí v Ženevě, kde s přestávkami probíhají mírové rozhovory.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Obyvatelé povstalecké čtvrti al-Kalasa v Halabu po leteckém útoku z minulého týdne

Článek

Kerry v Ženevě řekl, že rezoluce Rady bezpečnosti vyzývala k dodržování příměří v celé zemi. „To se evidentně nestalo a neděje,“ prohlásil Kerry a zdůraznil, že „tyto kritické hodiny“ vyžadují ruskou spolupráci.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner varoval, že porušování příměří v jednotlivých oblastech by se mohlo rozšířit na celou zemi: „Je to test pro Rusy a pro režim, stejně jako pro syrskou opozici.“

Noční nálet byl zřejmě odvetou na předchozí ostřelování vládou držených čtvrtí povstalci.

Barelové bomby na jedinou únikovou cestu

Exilová organizace SOHR, monitorující dění v zemi, uvedla v noci na pondělí, že vrtulník shodil barelové bomby na silnici Castello, což je jediná úniková cesta z města. Dodala, že od 22. dubna zahynulo v rozděleném Halabu 253 civilistů včetně 49 dětí.

Vysoký ruský představitel v Sýrii generál poručík Sergej Kuralenko naléhal na všechny strany, aby podpořily současnou mírovou iniciativu amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho. Ten už v sobotu apeloval na Damašek, aby s nálety přestal.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Asadova armáda poté uvedla, že režim klidu byl nastolen u Damašku a v provincii Latákíja, ale ne v Halabu.

Kuralenko v neděli řekl, že probíhají rozhovory s cílem dosáhnout klidového režimu v celé Sýrii, uvedla německá stanice Deutsche Welle.

Situace v Halabu je velmi komplikovaná, jihozápadní část města drží vládní síly, východní čtvrtě mají vzbouřenci a část na severu ovládají kurdské jednotky. Vládní síly se do města dostávají od jihovýchodu, protože oblast západně od města ovládají vzbouřenci včetně Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Její bojovníci podle Damašku údajně působí i ve městě. Severovýchodně od města pak působí Islámský stát.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: OSN, Novinky

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související témata:

Související články

Nálet na nemocnici v Halabu má 50 obětí

Počet obětí středečního náletu na nemocnici v syrském Halabu vzrostl na padesát, uvedla v pátek organizace Lékaři bez hranic, která nemocnici podporovala. Mezi...

Výběr článků

Načítám