Hlavní obsah

Na dav poutníků dopadly granáty, nejméně šest mrtvých

Dva minometné granáty v neděli dopadly na náměstí v Bagdádu zaplněné šíitskými poutníky, kteří se shromáždili k náboženské ceremonii. Nejméně šest lidí zahynulo, dalších 38 utrpělo zranění. Mezi mrtvými jsou i dva iráčtí poutníci, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šíité se sjíždějí do Bagdádu k náboženské pouti u příležitosti výročí smrti šíitského imáma Músá Kázima. Granáty dopadly před jeden z vchodů do mauzolea tohoto uctívaného šíitského mučedníka, sedmého z 12 imámů, který zemřel na otravu v bagdádském vězení v roce 799.

Zdroj z ministerstva vnitra citovaný agenturou Reuters řekl, že byla vyhlášena vysoká pohotovost pro bezpečnostní síly. Čtvrť Kazimíja, kde se mauzoleum nachází, byla uzavřena těsným bezpečnostním řetězcem ve snaze zabránit dalším útokům na poutníky jdoucí k mauzoleu.

S platností od pondělka byl v této čtvrti také vyhlášen zákaz jízdy vozidel s výjimkou sanitek a vozů bezpečnostních složek a každý, kdo bude vstupovat do této oblasti, bude podroben prohlídce.

Výroční den smrti imáma Kázima připadá letos na 18. června. Poutníci se sjíždějí už řadu dnů před tím. Statisíce poutníků shromážděných v Bagdádu bývají terčem atentátníků. V roce 2010 bylo přes zostřená bezpečnostní opatření zabito při této příležitosti 70 osob a kolem 400 zraněno. O rok dříve se několikadenní pouti zúčastnilo údajně pět miliónů šíitů, pouť se tehdy obešla bez incidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám