Hlavní obsah

Na co tu atomovku máme? Pákistánský poslanec burcoval vládu k džihádu proti Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Pákistánský poslanec tento týden během projevu v národním shromáždění vyzval vládu k jadernému útoku na židovský stát. K čemu máme jaderné zbraně, když je nepoužíváme, křičel, až se zalykal Mulan Abdul Akbár Čitrálí za řečnickým pultíkem. Upozornil na to server organizace MEMRI.org.

Foto: Facebook

Pákistánský poslanec Mulan Abdul Akbár Čitrálí

Článek

„Ptáme se těch, kdo vládnou Pákistánu, kteří tvrdí, že vedou islámský národ. Ptám se ozbrojených sil, armády Pákistánu. Je vás 700 až 800 tisíc a řídíte se heslem, že je džihád cestou Alláha, proč nevyhlásíte džihád Izraeli?“ hřímal pákistánský poslanec v projevu, kterým reagoval na současnou eskalaci konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy.

Ministři zahraničí EU vyzvali Izrael a Hamás k ukončení bojů

Blízký a Střední východ

Konflikt poslanec Čitrálí žádá řešit silou. Konkrétně nukleárním útokem Pákistánu na Izrael. „Žádáme dnes pákistánskou vládu. Vyvinuli jsme rakety s dosahem čtyř tisíc kilometrů. Máme letouny F-17 a máme atomové bomby. Jsme sedmou nejsilnější zemí světa. Pane předsedo, kdy nám tyhle zbraně k něčemu budou? Budeme je ukazovat dětem jako hračky? Nebo je schováme do muzea?“ ptal se poslanec a vzrušeně u toho gestikuloval.

V závěru projevu politik ortodoxní muslimské strany Džamaát, jehož vystoupení několikrát přerušil potlesk, ale doprovázely ho i rozpačité úsměvy, naznačil, že pokud armáda nezaútočí na Izrael, je vlastně k ničemu.

„Žádám náčelníka generálního štábu Džavída Bajwáho. Ve jménu Alláha. Není důvod, abychom měli armádu, jaderné zbraně a rakety, pokud nezaútočíme,“ uzavřel.

Pákistán jako jaderná velmoc

Pákistán je jednou z devíti zemí světa, o nichž je oficiálně známo, že disponují jadernými zbraněmi. První jaderný test podnikl v roce 1998. Od té doby se odhodlal k dalším pěti zkušebním odpalům. K dispozici má podle hrubých odhadů až 160 jaderných hlavic.

Zmiňovaný letoun F-17 je lehký nadzvukový bitevník nové generace, který Pákistánci vyvinuli společně s Číňany.

Strana Džamaát je silně konzervativní muslimskou partají, která má sice minoritní zastoupení v národním shromáždění, na druhou stranu má však v zemi nepopiratelný společenský vliv.

Organizace MEMRI (zkráceně Midlle East Media Research Institute), která na projev upozornila, je neziskovka, která monitoruje a překládá z původních jazyků do angličtiny veřejná vystoupení a zprávy v místních sdělovacích prostředcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám