Hlavní obsah

Na ambasádu USA v Bagdádu dopadly tři rakety. Jedna zasáhla jídelnu při večeři

– Bagdád • Aktualizováno

Do areálu amerického velvyslanectví v irácké metropoli Bagdádu v neděli dopadly tři rakety. Jedna z nich zasáhla v době večeře jídelnu a kavárnu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroj. Nejméně jeden člověk byl zraněn.

Foto: Stringer, Reuters

Americké velvyslanectví v zelené zóně v Bagdádu

Článek

Při nedělním raketovém útoku, který zasáhl velvyslanectví Spojených států v Bagdádu, utrpěl zranění nejméně jeden zaměstnanec ambasády. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný irácký zdroj. Podle agentury Reuters byly zraněny tři osoby, ale velvyslanectví se k tomu nijak nevyjádřilo.

Reportér televizní stanice Al-Arabíja popsal, že viděl uvnitř areálu přistávat americký letoun. Zraněných je podle něj více, není však jasné, jaké jsou národnosti.

Bezpečnostní zdroj pro AFP uvedl, že na ambasádu bylo vypáleno celkem pět raket označovaných jako Kaťuša. Podle listu The Guardian zasáhly Zelenou zónu všechny, jen tři ale dopadly do areálu ambasády.

Jako rakety Kaťuša se dnes označují střely s ráže 82 až 122 mm s dostřelem čtyři až 20 km a hlavicí o hmotnosti deset až dvacet kg. Často se odpalují z odpalovacích zařízení pro více střel (MLRS).
Nejčastěji jde o rakety ráže 122 mm 9M22 určených pro ruský raketomet BM-21 Grad, která mají dostřel 20 km a hlavici o hmotnosti šest kg.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale Washington z něj obvinil irácké šíitské milice podporované Íránem. Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Irák, aby „plnil své závazky chránit naše diplomatická zařízení.”

Podle AFP je to poprvé, co rakety zasáhly přímo americkou ambasádu, nacházející se v opevněné a přísně střežené Zelené zóně, kde sídlí vláda a mnoho dalších zahraničních zastoupení. Do vládní čtvrti dopadly naposledy rakety 4. a 5. ledna.

Pentagon přiznal 34 zraněných vojáků při íránském útoku

Amerika

Situace v zemi je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásema Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA až s odstupem přiznaly, že zraněno bylo 34 amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám