Hlavní obsah

Mohutný výbuch v Iráku srovnal se zemí 25 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosúl

Celkem 25 mrtvých si podle posledních údajů agentury DPA vyžádal v noci na čtvrtek atentát na severu Iráku obývaném Kurdy. Výbuch mohutné nálože v nákladním autě srovnal ve vesnici Vardak asi 25 domů z nepálených cihel se zemí. Dalších 43 lidí bylo zraněno. Mezi mrtvými i zraněnými jsou ženy a děti.

Článek

Obyvatelé přesto mohou mluvit o štěstí, protože atentátníci plánovali odpálit dvě nálože, druhou ve chvíli, kdy se na místo první exploze seběhnou lidé. K tomu naštěstí nedošlo, jeden z pešmergů chránících vesnici na druhé auto začal okamžitě střílet a zabil jeho řidiče.

Podle kurdské tiskové agnetury Pejamner bylo cílem útoku rozpoutat etnické násilí mezi Kurdy a Araby v provincii Ninive před lednovými provinčními volbami.

Vardak se nachází asi 50 km jižně od Mosúlu, který nejvíce sužuje násilí. Útoky a vraždy se tam odehrávají denně. Mezi tamními arabskými a kurdskými obyvateli panuje značné napětí.

Vražedný atentát v Mahmúdiji

Dopoledne vybuchly dvě bomby na tržišti v Mahmúdíji, ležící 30 kilometrů jižně od Bagdádu. Zabily čtyři osoby a zranily 30 lidí. V bagdádské čtvrti Karráda si podobný útok vyžádal osm raněných.

V Iráku od srpna přibylo násilností. Podle pozorovatelů to souvisí se stažením amerických vojáků z měst. Američané v nich nepůsobí od 1. července. Účastní se pouze hlídek v okolí měst a dovnitř mohou vstoupit jen se souhlasem iráckých úřadů.

V srpnu v Iráku dle ministerstva obrany zahynulo 393 civilistů, 48 policistů a 15 vojáků, což je nejtragičtější měsíční bilance za uplynulý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám