Hlavní obsah

Máme výjimečné vztahy, shodl se Sobotka s izraelským prezidentem

Právo, Michael Švec (Jeruzalém)
Jeruzalém
Aktualizováno

Česká republika a Izrael mají výjimečné vztahy a nynější mezivládní konzultace tento trend ještě prohloubily. Prohlásil to ve středu izraelský prezident Reuven Rivlin, který ve své jeruzalémské rezidenci přijal českého premiéra Bohuslava Sobotku a sedm ministrů jeho kabinetu.

Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Bohuslav Sobotka s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem

Článek

„Velmi si vážíme toho, že jste k nám přijel i s částí své vlády s cílem posílit vzájemné vztahy. Izrael udržuje vztahy s mnoha státy světa, ale je jen několik zemí, s nimiž jsou naše vztahy výjimečné,“ sdělil Sobotkovi Rivlin.

„Výjimečné vztahy jsou ty, které jsou založené na rovnosti a na stejné vůli k jejich udržování,“ vysvětlil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rivlin předal pozdravy Zemanovi

Rivlin také předal pozdravy českému prezidentovi Miloši Zemanovi a ocenil, že mu česká hlava státu kondolovala po nedávném teroristickém útoku v Jeruzalémě. [celá zpráva]

„Chtěl bych vaším prostřednictvím pozdravovat vašeho pana prezidenta, který mi minulý týden zavolal v souvislosti s teroristickým útokem, k němuž došlo v jedné z jeruzalémských synagog a který si vyžádal životy čtyř lidí a jednoho drúzského policisty,“ dodal.

Prezident připomněl, že Československo pomáhalo Izraeli v době jeho vzniku dodávkami zbraní. „Tehdy to pro nás byly zbraně, od té doby se ale staly symbolem vřelých vztahů, které mezi námi panují”.

Foto: Úřad vlády ČR

Delegace české vlády vedená premiérem Sobotkou u izraelského prezidenta Reuvena Rivlina

Sobotka také poukázal na výjimečnost česko-izraelských styků. „I pro ČR jsou vztahy s Izraelem velmi důležité. Pravidelná společná zasedání vlád máme ve skutečnosti jen se dvěma zeměmi - jednou z nich je logicky Slovensko a tou druhou právě Izrael,“ uvedl premiér. „Vnímám tuto naši návštěvu jako potvrzení kontinuity přátelských vztahů, které s Izraelem máme,“ doplnil.

Úterní mezivládní konzultace premiér označil za „velmi produktivní“. „Jsem přesvědčen, že budeme schopni k intenzivním politickým vztahům přidat také silnou ekonomickou linii a také silnou linii spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací,“ uzavřel.

Přijetí u prezidenta se účastnilo i sedm ministrů, kteří Sobotku do Izraele doprovázeli. Ti v úterý podepsali se svými izraelskými kolegy řadu memorand o dalším prohloubení spolupráce.

Premiér i s dalšími členy vlády třídenní cestu do Izraele ve středu završí návštěvou starověké pevnosti Masada u Mrtvého moře.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský prezident do Prahy v lednu nepřijede

Izraelský prezident Reuven Rivlin nepřijede v lednu do Česka na připomínku 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi, na niž ho...

Výběr článků

Načítám