Hlavní obsah

Libyjská revoluce požírá své děti, aktivistka musela do exilu v Británii

Novinky,
Londýn

Pětadvacetiletá Libyjka Magdulien Abajdová, která pomáhala svrhnout Muammara Kaddáfího, uprchla ze své vlasti do Británie, kde nyní dostala azyl, uvedla BBC. V Libyi jí vyhrožují, protože se k moci dostali muslimští radikálové a vadí jim, že bojuje za práva žen. Byla zadržena a bita. Označili ji za izraelskou špiónku a vyhrožovali jí smrtí.

Foto: twitter @MagdulienAbaida

Magdulien Abajdová

Článek

Abajdová britské stanici řekla, že si uvědomuje ironii situace, kdy odešla za nové vlády, kterou pomohla nastolit: „Je velmi zlé, když sám riskujete při tvrdé práci pro revoluci a nakonec musíte odejít, protože už to pro vás není bezpečné místo.“

Vysvětlila i to, jak se situace v zemi změnila: „Během revoluce byli všichni jednotní, všichni pracovali společně, ale teď je to docela obtížné.“

Dcera právníka Abajdová vyrůstala v Tripolisu. Když v únoru 2011 propuklo povstání proti diktátorovi Muammaru Kaddáfímu, jenž vládl 41 let, odjela do Káhiry a pak do Paříže, kde vedla kampaň proti režimu. Pomáhala také získávat potraviny a léky pro vzbouřence.

Konec nadějí pro ženy

Když se Tripolis dostal v srpnu 2011 do rukou rebelů, vrátila se do vlasti a vedla kampaň za práva žen. Chtěla, aby rovnost pohlaví byla zakotvena v ústavě. Současně si ale uvědomila, že se v zemi stále více prosazují islámští fundamentalisté. Byla zaskočena, když jedna z tváří revoluce, Mustafá Abdal Džalíl, jenž stál v čele Národní přechodné rady, ve svém prvním veřejném vystoupení po pádu Kaddáfho slíbil, že se usnadní, aby muži měli více než jednu ženu.

„Byl to pro nás šok. Nedělaly jsme revoluci kvůli tomu, aby si muži mohli vzít čtyři ženy. Chtěli jsme větší práva, a ne zničit práva poloviny společnosti,“ řekla. Za Kaddáfího měly ženy ve společnosti na arabský svět mnoho práv.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Předseda nové libyjské vlády Mustafá Abdal Džalíl

Bití a výhrůžky smrtí

Když letos v létě navštívila Benghází, kde povstání proti Kaddáfímu začalo a kde se konala konference o ženských právech, byla zadržena dvěma členy prominentní milice, které vznikaly pro boj proti Kaddáfímu, ale nepodařilo se je rozpustit.

Konferenci přerušili ozbrojení členové milice. Abajdovou pak zatkli v hotelovém pokoji. Zakrátko ji pustili, ale znovu ji zadrželi druhý den a drželi ji v cele na základně milice.

„Někdo vešel a začal mě kopat. Pak mě začal bít svou pistolí. Říkal mi - zabiju tě a pohřbím tě tady a nikdo se to nedozví,“ uvedla Abajdová a dodala: „Označoval mě za izraelskou špiónku a za kurvu a čubku.“

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Nakonec ale byla propuštěna. Na těle měla podlitiny od pažby. Milice ji ale obvinila, že pracuje pro Izrael, což popírala. Protože se bála, že může být opět zadržena, v září odletěla do Británie. Tam její žádost o azyl podpořila organizace Amnesty International. Ta uvedla, že její případ odpovídá chování milic po pádu režimu.

„Ozbrojené milice jednají bez kontroly. Jsou jich po celé zemi stovky, zadržují lidi bez zatykačů, vězní je bez možnosti komunikovat a mučí je,“ řekl Diana Tahawyová z Amnesty, která má na starosti sever Afriky.

Foto: Reuters

Vzbouřenci na ploše libyjského letiště

„Jsou i lidé, kteří podlehli mučení. Když jsem byla naposled v Libyi v září, setkala jsem se s rodinami, jejichž členové zemřeli umučeni,“ dodala s tím, že vláda, která se k moci dostala za pomocí intervence Západu, s tím nemůže nebo nechce nic dělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám