Hlavní obsah

Kundera bojuje za Íránku, které hrozí ukamenování za nevěru

Paříž
Aktualizováno

Spisovatel Milan Kundera je mezi sedmnácti signatáři otevřeného dopisu na podporu íránské ženy odsouzené k ukamenování za nevěru. Dalšími jsou spisovatel a nositel Nobelovy ceny Wole Soyinka, herečka Mia Farrowová a zpěvák Bob Geldof. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí řekla v pondělí AFP, že Francie studuje spolu s evropskými partnery všechny prostředky, jak provedení rozsudku zabránit. Írán všechny aktivity za její osvobození odmítl jako vměšování.

Článek

"Je naléhavě nutné zasáhnout a zabránit usmrcení (ženy), které podle pozorovatelů bezprostředně hrozí," píše se v otevřeném dopise. Jeho signatáři Írán vyzývají, aby se zřekl jakékoli formy popravy, ženu neprodleně propustil a uznal její nevinu.

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí Sakíne Aštíaníová byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela, který byl zabit v roce 2006. Trest za druhý skutek byl podle právníka Mohammada Mostafáího zrušen, protože rodina mrtvého jí prominula. Stále jí ale hrozí smrt ukamenováním za nevěru, kterou podle verdiktu soudu spáchala. Minulý týden se žena před kamerou státní televize přiznala k nevěře s bratrancem i spoluúčasti na vraždě. Její advokáti řekli, že byla k tomuto prohlášení přinucena.

Trest 99 ran bičem už byl vykonán. Podle jejího právníka Džávida Kijana o vykonání popravy rozhodne Nejvyšší soud v několika nejbližších dnech. Ministr spravedlnosti Sadík Larídžání 11. července uvalil moratorium na její exekuci poté, co případ přitáhl mezinárodní pozornost

Mezi signatáři jsou vedle výše jmenovaných i francouzské političky Ségolene Royalová a Simone Veilová, herečka Juliette Binocheová a spisovatelé Jorge Semprún a Patrick Modiano.

Írán aktivity na záchranu ženy odmítá

Írán v úterý vyzval západní státy, aby se nevměšovaly do případu Íránky odsouzené k ukamenování za nevěru. Tato záležitost je stále ještě "ve stádiu prošetřování", zdůraznil mluvčí teheránského ministerstva zahraničí Ramín Mehmanparast. "Soudní procedury jsou velmi přísné, zejména v případech vraždy. Čím je rozsudek tvrdší, tím úzkostlivěji justice případ prošetřuje, a to se právě děje," citovala agentura AFP Mehmanparastovo vyjádření na úterním pravidelném setkání s novináři.

"Žádná nezávislá země nepřipustí, aby se jiná země vměšovala do jejích soudních rozhodnutí a západní státy nesmějí vyvíjet nátlak," zdůraznil Mehmanparast. Vlna západní podpory pro odsouzenou Íránku navíc podle jeho tvrzení pramení ze "zpolitizovaného přístupu" souvisejícího s konfliktem mezi Íránem a mezinárodním společenstvím kolem kontroverzního íránského jaderného programu, který na Západě budí obavy z toho, že se Teherán pokouší získat jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám