Hlavní obsah

Kobani zřejmě padne, armádu tam nepošlou ani Turci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko nepovede samo pozemní armádní operaci proti Islámskému státu (IS) v syrském městě Kobani, kde žijí převážně Kurdové. Ve čtvrtek to prohlásil turecký ministr zahraničních věcí Mevlut Cavusoglu. Podle Spojených států je potřeba připravit se na to, že islámští radikálové město dobudou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze syrského Kobani stoupá dýmVideo: Reuters

 
Článek

Šéf turecké diplomacie prohlásil, že nelze očekávat, že by Ankara vedla pozemní operaci úplně sama. Taková představa je podle něj nerealistická. Nevyloučil však zapojení do případné koalice.

„Vedeme jednání. Pokud dojde na společné rozhodnutí, Turecko nezůstane stranou,“ poznamenal Cavusoglu po setkání se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Současně vyzval k vytvoření bezletové zóny podél syrsko-turecké hranice. Podle Stoltenberga o tom NATO neuvažuje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kobani se nachází přímo na hranici a turecká vláda je pod silným tlakem Kurdů žádajících zásah proti bojovníkům Islámského státu. Těm se podařilo dobýt už zhruba třetinu města, informovala ve čtvrtek stanice BBC.

Město zřejmě padne, přiznal Pentagon

Pozemní operace není pravděpodobná. Odmítají ji i Spojené státy, které navíc počítají s tím, že radikální islamisté zřejmě Kobani ovládnou.

„Děláme ve vzduchu, co můžeme, abychom postup IS proti městu zastavili, ale pouze letecká síla na záchranu města stačit nebude,“ upozornil ve středu mluvčí Pentagonu John Kirby. „Kobani může padnout, jsme si toho vědomi,“ pokračoval Kirby a dodal, že následovat mohou další obce v oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Spojenecké nálety u Kobani pokračujíVideo: Reuters

Podle USA je k porážce islamistů třeba místní pozemní vojsko. Kirby upřímně přiznal, že v Sýrii není síla, s kterou by Američané v tomto ohledu mohli spolupracovat. Zopakoval také, že americký prezident Barack Obama neplánuje vyslat do oblasti pozemní jednotky.

Jeho slova potvrdil ministr zahraničí John Kerry, když v souvislosti s ohrožením Kobani řekl: „Jakkoliv je strašné sledovat, co se v Kobani děje, je třeba držet si odstup a rozumět strategickým cílům.“

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turečtí vojáci přihlížejí bojům v Kobani na druhé straně turecko-syrské hranice.

Američané a jejich spojenci mezitím pokračují v náletech na extremisty u města. Ve středu podnikli společně s Jordánci osm dalších úderů.

Kobani je strategicky důležité, IS by po jeho dobytí dostal pod kontrolu širší pohraniční pás. Z města a okolí už utekly desetitisíce obyvatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám