Hlavní obsah

Kdo vyzradil pohyb Sulejmáního? Američanům pomohla síť zvědů

– Bagdád

Informací z vyšetřování smrti íránského generála Kásima Sulejmáního není mnoho. Z dosavadních zjištění ale vyplývá, že Američanům, jejichž dron v noci ze 2. na 3. ledna smrtící útok provedl, dodávala informace skupina několika zvědů. Byl mezi nimi možná i personál aerolinek Cham Wings, se kterými Sulejmání cestoval, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný íránský generál Kásim Sulejmání.

Článek

Irácká národní bezpečnostní agentura uvedla, že existuje „silné podezření“, že na zabití Sulejmáního se podíleli špehové z bagdádského letiště. Mělo jít o členy ochranky, kteří Američany upozornili ve chvíli, kdy Boeing 727 společnosti Cham Wings, ve kterém Sulejmání cestoval, dosedl na zem.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Demonstranti v Teheránu pálí americkou a britskou vlajku.

Vyšetřování vede irácká tajná služba, která dosud zatkla tři zaměstnance bagdádského letiště. Podle informací Reuters však měli Američané své špehy i v Damašku, odkud letadlo startovalo. V podezření jsou také dva členové personálu samotných aerolinek, uvedl Reuters.

Trump schválil zabití Sulejmáního už před více než půl rokem, uvedla stanice NBC

Blízký a Střední východ

Sulejmání a jeho čtyřčlenná ochranka využili k cestě z Damašku do Bagdádu běžnou linku. Generál se o svou bezpečnost obával, a proto nevyužil více nápadné soukromé letadlo. Při letu společnosti Cham Wings navíc všichni cestovali jako VIP, tudíž nebyli uvedeni na oficiálním seznamu pasažérů.

Pomoc Izraele?

Američané později uvedli, že generálův pohyb bedlivě sledovali několik dnů, protože prezident Donald Trump dal podle televize NBC souhlas se Sulejmáního odstraněním už před sedmi měsíci. NBC, která atentát detailně popsala, přišla také s tvrzením, že s přípravou Sulejmáního zabití pomohl Izrael tím, že přesně identifikoval letadlo, ve kterém generál cestoval.

Američtí vojáci se ve strachu před íránskými raketami vrhali do Saddámových bunkrů

Blízký a Střední východ

Stroj se Sulejmáním přiletěl podle bezpečnostních kamer na bagdádské letiště přibližně půl hodiny po půlnoci. Po výstupu z letadla se generál pozdravil se zástupcem velitele šíitských Sil lidové mobilizace abú Mahdím Muhandisem. Oba společně nastoupili do obrněného SUV, jeho ochranka a vojáci jej následovali ve druhém voze, a opustili prostor letiště.

Přibližně v 0:55 pak dvě americké rakety auta zasáhly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rakev s ostatky generála Sulejmáního projíždí davem.

Na zabití Sulejmáního reagovaly Íránské revoluční gardy Kuds odpálením balistických střel na dvě vojenské základny v Iráku, na nichž působí američtí vojáci. Žádný z nich o život nepřišel, jedenáct z nich bylo však zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám