Hlavní obsah

K masakru v Damašku se přihlásili radikálové s vazbami na Al-Káidu

Damašek

K sobotnímu dvojitému atentátu proti šíitským poutníkům v Damašku, při němž podle libanonské televize Al-Manár zahynulo nejméně 40 lidí, se den poté podle agentury Reuters přihlásila koalice Tahrír aš-Šám (Osvobození Levanty). Ta sdružuje skupiny s vazbami na teroristickou organizaci Al-Káida. Exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR) v neděli oznámila, že mrtvých je nejméně 74, včetně osmi dětí.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Autobus, který se stal terčem útoku na šíitské poutníky v Damašku

Článek

Většinu obětí tvořili iráčtí poutníci, ale zahynuli také syrští civilisté a vládní vojáci, dodala SOHR.

Čin měl být vzkazem Íránu

Koalice Tahrír aš-Šám v prohlášení podle Reuters uvedla, že útok spáchali dva její sebevražední atentátníci. Cílem měly být „provládní a íránské milice”.

Čin byl podle radikálů vzkazem Íránu, který patří mezi hlavní podporovatele syrského prezidenta Bašára Asada, jenž patří k šíitským alávitům. Teherán podle koalice Tahrír aš-Šám podporuje Asadovu „tyranskou vládu”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr v DamaškuVideo: Reuters

Útočníci se odpálili v damašské čtvrti Báb Musála. Útok se stal poblíž šíitských svatyň a byl jedním z nejkrvavějších v syrské metropoli za posledních šest let. Podle arabské televize Majádín byly při explozích zasaženy autobusy, které vezly šíitské poutníky na hřbitov Báb as-Saghír. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám