Hlavní obsah

Jezídové čelí genocidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až sedm set tisíc jezídů mohlo opustit oblast okolo iráckého Sindžáru poté, co toto město dobyli předminulý víkend sunnitští radikálové z Islámského státu, uvedla OSN. Podle ní aktuální boje vyhnaly 1,2 miliónu lidí. Jeden z jezídů koordinující pomoc irácké vlády této náboženské skupině uvedl, že jezídové čelí genocidě.

Foto: Reuters

Postup bojovníků z Islámského státu vyhnal z domovů desetitisíce příslušníků starobylé sekty jezídů z města Sindžár.

Článek

Vláda posílá do oblasti, kde jsou uprchlíci, vrtulníky, které je z místa odvážejí. „Dovedete si představit, jaké to je, když přistanete mezi pěti tisíci lidmi, můžete jich odvézt deset až dvacet a každý se chce dostat na palubu vrtulníků?“ řekl Mirza Dinnaj. Dodal, že z vrtulníku viděl stovky mrtvých těl.

Podle Keirana Dwyera, který pracuje v iráckém Irbílu v kanceláři OSN pro humanitární záležitosti, se části jezídů skutečně podařilo v posledních 72 hodinách dostat ze severní strany hor přes řeku Tigris až do Sýrie, kde se dočkali pomoci. Jejich počet však neuvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Andriana Edwardse z OSN je v horách stále 20 000 až 30 000 jezídů.

Server Shafaq News napsal, že Islámský stát zadržuje v severní provincii Ninive ve věznici 600 dívek, které unesl rodinám jezídů.

USA shazují pomoc

Sindžár leží poblíž hranic Iráku se Sýrii. Islámský stát ho dobyl před deseti dny. Do hor poté utekly desetitisíce rodin. Poslankyně iráckého parlamentu Viján Dachílová, která je členkou této komunity, řekla, že "rodiny, které jsou stále v oblasti horstva Sindžár, jsou ve velmi nebezpečné situaci". Islámský stát jezídům pohrozil, že zabije všechny, kdo odmítnou konvertovat k islámu. To jim ale jejich náboženství zakazuje.

Za posledních pět nocí jim americké a britské posádky transportních letadel Hercules shodily 310 velkých balíků potravin, vody a zdravotnického materiálu. Dále jednotlivě shodily 72 740 litrů vody a 75 000 dávek jídla.

Jeden z kurdských vrtulníků poskytujících pomoc se v úterý v oblasti Sindžáru podle irácké televize zřítil. Pilot přišel o život a zranění utrpěla novinářka listu The New York Times, která byla na palubě. Zraněn byl i jeden irácký poslanec

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda zveřejnila záběry, jak shazuje humanitární pomoc na severu IrákuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám