Hlavní obsah

Jemenští povstalci opět vypálili raketu na Saúdskou Arábii

Aktualizováno

Jemenští šíitští povstalci zasáhli střelou s plochou dráhou letu elektrárnu ve městě Šukajk na jihu Saúdské Arábie, uvedla ve čtvrtek jemenská televize Al-Masíra. Saúdská Arábie útok potvrdila, ale uvedla, že nezpůsobil žádné škody. Mluvčí amerického prezidenta Sarah Sandersová oznámila, že Donald Trump byl o útoku informován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jemenští povstalci tvrdí, že zasáhli elektrárnu v Saúdské ArábiiVideo: Reuters

 
Článek

„Střela zasáhla cíl v oblasti Šukajku,“ citovala Al-Masíra mluvčího Húsíů, který uvedl, že útok „byl odpovědí na pokračující agresi Saúdy vedené koalice. Mluvčí vyzýval k dalším útokům na životně důležité cíle v Saúdské Arábii, zmínila agentura Nová Čína.

Podle Rijádu střela dopadla do blízkosti odsolovacího zařízení, které je nedaleko elektrárny. Při útoku podle něj nebyl nikdo zraněn a hlášeny nejsou ani žádné materiální škody.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová útok označila za napadení kritické infrastruktury.

„Bedlivě monitorujeme situaci a pokračujeme v konzultacích s našimi partnery a spojenci,“ řekla Sandersová. Mluvčí Pentagonu Rebecca Rebarichová sdělila, že podobné útoky jsou „závažným důvodem k obavám, protože ohrožují životy”.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský letoun F-15C Eagle letí ve formaci s americkými.

Šíitští Húsíové obsadili v roce 2014 hlavní město Saná a přinutili odtud odejít mezinárodně uznávanou vládu. Od té doby se v Jemenu bojuje, přičemž Írán stojí za povstalci, zatímco koalice vedená Saúdskou Arábií za vládou.

Jemenští šíité v květnu zaútočili na dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii a minulý týden zasáhli letiště Abhá na jihozápadě Saúdské Arábie. Zranili přitom 26 civilistů. I tehdy odpálili střelu s plochou dráhou letu.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Terminál saúdskoarasbkého letiště Abhá po zásahu raketou Húsíů

Rakety Húsíů
Húsíové původně využívali starší sovětské balistické rakety Scud B a C získané z SSSR, které byly ve skladech, nebo jejich severokorejské kopie. Zřejmě také získali sovětské rakety SS-21 Točka a z Íránu balistické rakety Zelzal a Kahír, což je derivát ruské protiletadlové rakety S-7 vybavené hlavicí o hmotnosti 350 kg. Sami vyrábějí balistické rakety Burkan-1 a Burkan-2, což jsou deriváty íránských střela Kiam. Ty vypálili i na Rijád.
Jedinými střelami s plochou dráhou letu, které mají ve výzbroji, jsou podle serveru MDAA o protiraketové obraně C-802.

Obětí války v Jemenu je na sto tisíc

Středisko Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), které monitoruje oblasti konfliktů, tento týden vydalo aktualizovanou informaci o obětech jemenské války. Podle ní přišlo od začátku roku 2015 o život 91 600 lidí. Nejhorší co do obětí byl loňský rok, kdy podle tohoto zdroje přišlo o život téměř 31 tisíc lidí. Letos už je evidováno 11 900 obětí.

Při útocích zaměřených na civilisty zemřelo 11 700 lidí a z nich 8000 se přičítá na vrub vojenským akcím Saúdské Arábie a jejích spojenců. Nejvíce lidí zemřelo v jihozápadní provincii Táizz, kterou ovládají od roku 2014 šíité – od roku 2015 je jich přes 18 tisíc.

ACLED shromažďuje údaje o obětech bojů, takže do jeho statistiky nejsou započítáni Jemenci, kteří zemřeli například z nedostatku potravin či léků. ACLED financují společně ministerstva zahraničí USA a Nizozemska a zdrojem statistik jsou zprávy jemenských a zahraničních médií a agentur.

Reklama

Výběr článků

Načítám