Hlavní obsah

Jako na Ukrajině. Ruští vojáci plní sociální sítě fotkami z různých míst Sýrie

Novinky, jem
Damašek

Ruští vojáci se v Sýrii pohybují i mimo své základny přesto, že Moskva tvrdí, se její jednotky pozemních operací neúčastní a ani účastnit nebudou. Naznačuje to alespoň analýza snímků, jež bojovníci umisťují na sociální sítě. Skupině moskevských internetových aktivistů se podařilo lokalizovat místa, na nichž tři ruští vojáci snímky pořídili.

Ilustrační foto. Sýrie

Článek

A ani na jedné z ruských vojenských základen v Sýrii to nebylo. Snímky byly podle aktivistů mimo jiné pořízeny u měst Homs, Hamá a Halab či přímo v nich.

„V rozporu s tvrzeními Moskvy jsme lokalizovali ruské vojáky mimo jejich leteckou základnu ve městě Latakía,“ řekl televizi Al-Džazíra Kirill Michajlov, mluvčí aktivistů ze skupiny Conflict Intelligence Team (CIT), která se zabývá sledováním ruských vojenských aktivit v Sýrii a na Ukrajině.

Aktivisté porovnali fotografie umístěné na internet s veřejně dostupnými satelitními snímky. Přesněji porovnávali nejrůznější orientační body. Výsledek pak umístili na své webové stránky.

Ukázalo se, že se příslušníci ruských ozbrojených složek pohybovali i v oblastech, kde dochází k intenzivním bojům.

Trojice ruských vojáků v Sýrii

„Přestože ještě nemáme nezpochybnitelné důkazy, že se Rusové bojů přímo účastní, dospěli jsme k závěru, že to, co jsme našli, odporuje ruskému tvrzení, že se jeho armáda nezapojuje a ani nemá v plánu zapojit do pozemních operací,“ tvrdí mluvčí CIT.

Pokud už nebojují, tak se chystají

Moskva se netají tím, že armádě režimu prezidenta Bašára Asada poskytuje těžkou vojenskou techniku, jako jsou tanky či balistické rakety. Skupina CIT předpovídá, že pokud už tak neučinili, zapojí se Rusové do pozemních operací v Sýrii v dalším kroku, obdobně jako to Moskva udělala při anexi Krymu.

Snímky, které byly analyzovány, pořídili vojáci ze 74. motorizované brigády a 810. námořní brigády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám