Hlavní obsah

Jaderného fyzika zabila tunu vážící zbraň. Špioni Mosadu ji po kusech pašovali do Íránu osm měsíců

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Za listopadovou smrt předního íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha je zodpovědný Mosad. K jeho zneškodnění využil tunu vážící zbraň, kterou do Íránu propašoval po několika kusech a která byla řízena přes satelit umělou inteligencí. Uvedl to britský Jewish Chronicle s odvoláním na „vnitřní zdroj“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránského jaderného vědce zabila v listopadu tunová automatická zbraň Mosadu Video: Reuters

 
Článek

Fachrízádeh byl zastřelen ve městě Ábsard nedaleko Teheránu. Podle agentury Fars byl dálkově ovládaný kulomet připevněn na střeše nissanu parkujícího asi 150 metrů od místa činu. Zbraň nikdo fyzicky neobsluhoval, byla řízena přes satelit umělou inteligencí s vysoce vyspělým systémem rozpoznávání tváří.

Írán: Experta zabila zbraň řízená umělou inteligencí

Zahraniční

Vědce zasáhlo 13 kulek. Jeho manželka, která při střelbě seděla jen 25 centimetrů vedle něj, vyvázla bez zranění. Auto s kulometem po střelbě vybouchlo.

Příprava na útok trvala podle Jewish Chronicle osm měsíců. Tak dlouhou dobu měla pašovat kulomet po jednotlivých dílech do Íránu skupina dvaceti zvědů.

Izrael usvědčuje ze zabití jaderného fyzika logo na zbrani, tvrdí íránská televize

Blízký a Střední východ

Fachrízádeha západní zdroje označovaly za šéfa íránského programu jaderných zbraní, dočkal se dokonce přezdívky „otec bomb“. Izraelští analytici dospěli k závěru, že jeho smrt prodlouží dobu, po kterou bude Íránu trvat, než bombu vyrobí, možná až o šest let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám