Hlavní obsah

Izraelské tanky jsou v pásmu Gazy, armáda přišla o jednoho vojáka

• Aktualizováno

Izraelské pozemní jednotky v noci na pátek zahájily operaci v palestinském pásmu Gazy. Při rozsáhlém bombardování a náletech zemřelo nejméně 20 Palestinců. Izraelská armáda na severu enklávy přišla o jednoho vojáka a dalších pět bylo zraněno, uvedl server Haarec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské pozemní jednotky zahajují operaci uvnitř GazyVideo: Reuters

 
Článek

Nová fáze operace Protective Edge (Ochranné ostří) má podle izraelského premiéra za cíl likvidaci tunelů, kterými ozbrojenci pronikají do Izraele. Bude prý omezená a bude se soustředit na jih, sever a východ oblasti.  

Izrael pozemní kampaň zahájil ve čtvrtek po deseti dnech bombardování palestinského území. Tamní obyvatelé podle agentury Reuters hlásí, že menší skupiny izraelských tanků překročily hranice.

Noční boje si vyžádaly nejméně dvacet mrtvých na palestinské straně, včetně jednoho dítěte. Podle AFP střela z tanku zabila čtyři lidi. Bilance obětí tak na palestinské straně podle palestinských údajů překročila 250 mrtvých, většinou civilistů. Izrael prozatím hlásí jednoho mrtvého.

Hamás: Jsme připraveni

Radikální hnutí Hamás po ohlášení ofenzívy varovalo, že je na izraelské vojáky připravené a že Izrael za to draze zaplatí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Exploze izraelské rakety na severu pásma Gazy

Palestinští ozbrojenci podle Haarecu protitankovou střelou zničili na jihu Gazy buldozer izraelské armády, útok se ale obešel bez obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční ostřelování GazyVideo: Reuters

Podle předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse pozemní operace přinese jen další krveprolití a značně zkomplikuje snahy o dosažení příměří. Žádá okamžité ukončení akce.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský tank před začátkem pozemní ofenzívy u hranic s pásmem Gazy

Americký ministr zahraničí John Kerry v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem prohlásil, že očekává, že pozemní operace bude přesně cílená. Podle Kerryho je nutné zajistit bezpečnost civilistů, zabránit dalšímu vyhrocení situace a co možná nejrychleji obnovit příměří z roku 2012.

Na území Izraele bylo od začátku pozemní operace vypáleno nejméně 50 raket z pásma Gazy. V Izraeli panují přísná bezpečnostní opatření. V Jeruzalémě byly povolány policejní posily. K modlitbám na Chrámovou horu ve Starém Městě mohou jen muži starší 50 let, informoval na policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

České ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že palestinským uprchlíkům, kteří museli kvůli nynějšímu konfliktu opustit své domovy, poskytne pomoc v hodnotě tří miliónů korun. Peníze jim předá prostřednictvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám