Hlavní obsah

První česká cestovka zrušila zájezd do Izraele

Cestovní kancelář Avetour zrušila úterní odlet skupiny českých turistů do Izraele. Další cestovní kanceláře k podobnému kroku zatím nepřikročily. Vyplývá to z vyjádření cestovních kanceláří pro ČTK. Většina poznávacích zájezdů do Izraele ale začne až na podzim.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské letovisko Ejlat

Článek

„I když zájezd by se nechal zřejmě bez problému realizovat, nechtěli jsme stresovat klienty," uvedl ředitel CK Avetour Jiří Chválek. Lidé podle jeho slov často nemají nejobjektivnější informace a věcný náhled na tamní dění.

„Podle informací od průvodců nacházejících se spolu s českými turisty v Izraeli poznávací zájezdy ani pobyty nejsou konfliktem nijak narušeny. Rovněž letecká doprava z Prahy v současné době pobíhá bez omezení," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Další cestovní kanceláře, které do Izraele zájezdy pořádají, situaci v zemi monitorují. „Vzhledem k tomu, že léto není pro poznávací ani cyklistické zájezdy v této části světa klimaticky vhodné, tak v letních měsících zde zájezdy ani neorganizujeme. Co se týče podzimních termínů, tak tam vidíme k případnému rozhodnutí o jejich zrušení stále velký časový odstup," uvedl ředitel cestovní kanceláře Adventura Petr Novotný. Také CK Mundo, která do oblasti pořádá zájezdy v říjnu, zatím s reakcí vyčkává.

O peníze turisté nepřijdou

Vůbec poprvé během nynějšího konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamas dopadly na izraelské rudomořské letovisko Ejlat rakety. Střely, které byly zřejmě vypáleny z Egypta, zranily několik lidí. Na Ejlat, který je oblíbenou turistickou destinací s plážemi a hotelovými komplexy, mířily tři rakety.

„Pokud by se bezpečnostní situace vyostřila, cestovní kanceláře jsou připraveny poznávací okruhy přizpůsobit dané situaci, zájezdy na nejbližší termíny zrušit a nabídnout klientům vhodnou alternativu, případně vrátit uhrazené finanční prostředky za zájezdy," dodala Petříčková.

Hlavní sezóna poznávacích zájezdů do Izraele je nejčastěji na jaře a na podzim. Nyní tedy mají české cestovní kanceláře v Izraeli minimum klientů. Převážná většina českých občanů v Izraeli tráví svou dovolenou v současné době individuálně, na pobřeží Středozemního moře. Ročně vycestuje do Izraele zhruba 17 000 českých turistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám