Hlavní obsah

Izraelská vláda chce rychle hlasovat o připojení částí západního břehu Jordánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská vláda chce rychle hlasovat o anexi židovských osad na západním břehu Jordánu, uvedl list The Jerusalem Post. Nebude to však už v neděli, jak původně tvrdil premiér Benjamin Netanjahu.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Donald Trump

Článek

Podle amerického plánu na urovnání izraelsko-palestinského konfliktu by Izrael v rozporu s mezinárodním právem mohl anektovat židovské osady na západním břehu Jordánu a kontrolovat celé údolí řeky Jordán. Palestinci plán odmítají.

„Naším záměrem je dosáhnout rozhodnutí o anexi tak rychle, jak to bude pro vládu možné,” řekl ministr cestovního ruchu Jariv Levin, který doprovázel izraelského premiéra na cestě do USA. „Odhaduji, že k tomu (hlasování) nedojde v neděli z prostého důvodu, že se musejí udělat přípravné práce. Před diskusí bude nutné mít náležitou dokumentaci,” řekl Levin.

Dodal, že vláda také musí počkat, až se k věci vyjádří generální prokurátor Avichaj Mandelblit. Ten se nechal slyšet, že věc hodlá posuzovat z právního hlediska a dopředu nevylučuje nic, ale že nebude vládní rozhodnutí anektovat části západního břehu Jordánu považovat za nezákonné.

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman už dříve řekl, že Izrael může zahájit proces aplikace izraelského práva na židovské osady: „Izrael nemusí čekat.”

Plán vypracoval zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner. Palestinci ho odmítli. Kushner ho hájí s tím, že vychází z reality, kdy Izraelci vybudovali židovské osady na okupovaných územích, i když je to v rozporu s mezinárodním právem: „V řadě těchto oblastí je skutečnost taková, že je tam jsou Izraelci a neodejdou. Nedívám se na svět, jaký existoval v roce 1967. Dívám se na svět, jaký existuje v roce 2020.“

Sporný plán

Plán počítá s vytvořením státu Palestina na části západního břehu Jordánu, v několika čtvrtích východního Jeruzaléma, v Pásmu Gazy a několika oblastech jižního Izraele, napsal list The Times of Israel. Podmínkou ale je, že Palestinci musí uznat Izrael jako židovský stát a odzbrojit bojůvky, které působí v Pásmu Gazy.

Palestinci plán okamžitě odmítli. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás prohlásil, že Jeruzalém, který by nyní měl být nedělitelným hlavním městem Izraele, není na prodej. „Žádná naše práva nejsou na prodej.“

Území nového palestinského státu by bylo velmi roztříštěné, místy by byla pod palestinskou kontrolou jen spojovací silnice. Oblast Pásma Gazy by byla spojena s oblastí západního břehu Jordánu tunelem. List The Jerusalem Post uvedl, že židovské osady jsou vybudovány na čtyřech procentech území západního břehu Jordánu, ale Trumpův plán umožňuje Izraeli ovládnout třicet procent rozlohy oblasti.

Rozpaky v OSN

Kushner prohlásil, že jestliže Palestinci tuto nabídku hodí pod stůl, budou se jen s obtížemi moci podívat do očí světu a tvrdit, že jsou oběti: „Palestinské vedení si musí položit otázky: Chce stát? Přeje si lepší život? Pokud ano, pak jsme pro ně vytvořili nabídku, která to umožní, a budeme s nimi jednat s respektem. Pokud ne, pak maří další příležitost, jak to udělali v případě těch minulých. Existuje pět milionů Palestinců chycených do pasti kvůli jejich politickému vedení. Ten plán zcela určitě nabízí Palestincům lepší život a Izraeli více bezpečí.”

Generální tajemník OSN neprojevil velké nadšení nad Trumpovým plánem. Jeho mluvčí vyzval k dosažení míru na základě rezolucí OSN, které ale počítaly se vznikem palestinského státu na všech okupovaných územích, které kontroluje Izrael od roku 1967, a mezinárodního práva, které zapovídá anexi a nedovoluje na okupovaném území stavby osad.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab vyzval Palestince, aby plán prostudovali a zvážili, jestli by nemohl být prvním krokem na cestě zpět k jednáním. Britský premiér Boris Johnson v parlamentu řekl, že žádný blízkovýchodní mírový plán nebyl dokonalý a že Palestinci by ten nový měli zvážit: „Zahrnuje řešení v podobě dvou států, zajistí, že Jeruzalém bude hlavní město jak pro Izrael, tak pro palestinský národ.” Hlavním městem by ale podle plánu měla být vesnice Abú Dís ležící na předměstí Východního Jeruzalému.

Plán uvítaly Saúdská Arábie, Egypt, Katar a Spojené arabské emiráty.

Izraelský list Ha´arec ve středu zopakoval, že izraelský sen by mohl skončit noční můrou. Připomněl, že se někteří představitelé izraelských obranných sil obávají násilné odpovědi Palestinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám