Hlavní obsah

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

– Tel Aviv

Radikálové palestinského hnutí Hamás vypálili na Izrael během tří dnů 1500 raket, napsala agentura TASS s odvoláním na izraelskou armádu. Dalších 350 raket se podle armády nepodařilo odpálit a „stovky“ jich zneškodnil izraelský obranný systém Iron Dome (Železná kupole). Izrael od čtvrtečního brzkého rána pokračoval v leteckém ostřelování cílů v pásmu Gazy.

Živě: Bombardování Pásma Gazy pokračujeVideo: Steadycamline, Reuters/AP

 
Článek

Boje si dosud vyžádaly přes sedm desítek obětí a stovky zraněných. Mezi oběťmi je i pětiletý chlapec z jihoizraelského města Sderot. Raketa vypálená Hamásem zasáhla byt v několikapodlažním domě. Těžce zraněn byl nejen chlapec, ale i matka dítěte. Hoch po převozu do nemocnice zemřel, matka je v kritickém stavu.

Konflikt se přenesl i na další úroveň, kdy se násilí rozhořelo mezi židovským a arabským obyvatelstvem v mnoha městech po celém Izraeli.

Na telavivském předměstí Bat Jam zaútočil ve středu večer na údajného arabského obyvatele rozzlobený dav ultranacionalistických Židů. Desítky útočníků násilím vytáhly muže z auta a zbily ho do bezvědomí. Když na místo dorazila policie a záchranka, napadený muž ležel v bezvědomí na ulici a pachatelé utekli. Muž utrpěl vážná zranění, napsal server týdeníku Focus s odkazem ne informace z nemocnice v Tel Avivu.

Kromě toho židovští extremisté napadli v Bat Jamu obchody arabských majitelů a několik výtržníků bylo zatčeno.

Podobné projevy násilí jsou hlášeny i z dalších měst. Například v severoizraelském městě Akko byl těžce zraněn třicetiletý muž, když na Židy házeli arabští obyvatelé města kameny. Židé uspořádali pochod a provolávali na něm smrt Arabům. V Haifě zasypali kamením Židé Araba v autě, řidič zrychlil a jednoho z útočníků zranil.

Politici vyzývají ke zklidnění

Politici i nejvyšší náboženští představitelé vyzývají k uklidnění. „Potýkáme se s nesmyslnou občanskou válkou, prosím, zastavte to šílenství,“ řekl prezident Reuven Rivlin v televizi. „Vyzývám všechny místní vůdce, náboženské lídry, občany, rodiče, udělejte všechno, co můžete, abyste zastavili tuto hroznou věc, která se děje před našimi zraky,“ apeloval prezident. „Tato země patří nám všem,“ zdůraznil Rivlin.

„To, co se děje v posledních dnech v izraelských městech, není možné tolerovat,“ prohlásil premiér Benjamin Netanjahu a pokračoval: „Nic neospravedlňuje lynčování Arabů Židy a nic neospravedlňuje lynčování Židů Araby.“

Čím pálí Palestinci a jak se jim Izrael brání

Blízký a Střední východ

Sefardský vrchní rabín Jicchak Josef vyzval Židy, aby přestali útočit na Araby. „Na nevinné izraelské civilisty teď útočí teroristické organizace, panuje horká krev, jsme pobouření, je těžké dívat se na ty scény. Nesmíme se ale nechat zavléct do provokací, ubližovat lidem a ničit majetek,“ uvedl rabín v prohlášení. Stojí v něm také, že tóra nedovoluje nikomu brát zákon do vlastních rukou. „My musíme být světlem národa a ne opakem,“ sdělil vrchní rabín.

Hamás vypálil na Izrael 130 raket, nebe nad Tel Avivem chrání Iron Dome

Blízký a Střední východ

Boje začaly po nepokojích v Jeruzalémě, kdy se mezi sebou střetli Palestinci a izraelská policie během ramadánu. Napětí eskalovalo mimo jiné kvůli tomu, že Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě, a také kvůli hrozícímu nucenému vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domovů ve východním Jeruzalémě.

V pondělí večer zahájil Hamás a Islámský džihád raketovou palbu z pásma Gazy na Izrael, který pak zahájil masívní vojenskou operaci proti palestinským radikálním skupinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám