Hlavní obsah

Izraeli hrozí třetí volby během jediného roku, novou vládu nesestavil ani Ganc

– Jeruzalém

Šéf izraelského centristického uskupení Modrá a bílá Benny Ganc informoval prezidenta Reuvena Rivlina, že se mu nepodařilo sestavit novou vládu. Kabinet s potřebnou podporou se nepodařilo předtím složit ani jeho rivalovi, stávajícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Židovský stát tak pravděpodobně čekají už třetí volby za poslední rok, informovala izraelská média.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Benny Ganc

Článek

Ganc měl na sestavení vlády čas do středeční půlnoci. Ještě před vypršením lhůty zavolal prezidentovi, že neuspěl. V následném televizním projevu obvinil ze selhání vyjednávání o vládě Netanjahua.

Ganc a Netanjahu začnou jednat o velké koalici

Blízký a Střední východ

Po neúspěchu Ganze vstupuje Izrael do období 21 dní, ve kterém má jakýkoli z kandidátů možnost prokázat, že získal většinu pro sestavení vlády. Jestliže se to nepodaří, budou vyhlášeny nové volby. Vzhledem k tomu, že dosavadní kandidáti doteď kabinet nesestavili, šance, že se jim to podaří v příštích třech týdnech, jsou velmi nízké.

Příští izraelskou vládu má sestavit Netanjahu, i když ve volbách prohrál

Blízký a Střední východ

Po zářijových volbách se mluvilo o variantě vlády národní jednoty, Ganc a Netanjahu se ale nedokázali dohodnout na rozdělení moci. Stejně tak ztroskotala jednání o koaličním kabinetu se šéfem izraelské strany ruských imigrantů Izrael je náš domov Avigdorem Liebermanem, který odmítl podpořit obě strany.

Gance i Netanjahua Lieberman nařkl, že nejsou schopni kompromisu. Netanjahu se podle něj nedokáže odpoutat od ultraortodoxního bloku a Ganc zase nebyl připraven přijmout plán široké koalice. Libermanovi vadilo i to, že se chce Ganc opírat o ohlasy arabských poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám