Hlavní obsah

Izraelci měli odposlouchávat šéfa americké diplomacie

Izraelská tajná služba měla podle německého týdeníku Der Spiegel odposlouchávat telefonické hovory amerického ministra zahraničí Johna Kerryho. Získané informace měla vláda využívat při loňských jednáních o řešení blízkovýchodní krize.

Foto: Gary Cameron , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

Kerryho si údajně vedle Izraele při izraelsko-palestinských rozhovorech v roce 2013 nahrávala ještě přinejmenším jedna další tajná služba. Není však zatím jasné, která to byla. Podle Spiegelu by informace o odposleších mohly ještě zvýšit současné napětí mezi Izraelem a USA.

Během loňských mírových jednání vedl Kerry řadu hovorů s vysoce postavenými politiky Izraele, palestinských autonomních oblastí a dalších arabských států. Ne vždy přitom prý používal zabezpečené telefonní linky, čehož využily cizí tajné služby. Izraelské ani americké úřady však informaci nepotvrdily.

USA Izrael dál podporují

Během současné krize v Pásmu Gazy Izraelci Kerryho několikrát kritizovali, někteří ministři židovského státu dokonce požadovali, aby se jednání raději vůbec neúčastnil. Nedávný návrh šéfa americké diplomacie na příměří Izraelci razantně odmítli, neboť prý vůbec neobsahoval zmínku o tom, že se radikální hnutí Hamás musí vzdát raketového arzenálu a zničit systém tunelů v Pásmu Gazy.

USA nicméně nadále zůstávají nejbližším spojencem Izraele a podporují právo na jeho sebeobranu diplomaticky i finančně. V pátek schválil americký Kongres podporu izraelského protiraketového obranného systému Iron Dome ve výši 225 miliónů dolarů (asi 4,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám