Hlavní obsah

Izrael podniká nálety v Sýrii, potvrdil premiér Netanjahu

Tel Aviv

Izraelci podnikli v Sýrii desítky leteckých úderů, jejichž cílem je zabránit pašování zbraní radikálům z libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Podle agentury Reuters to vůbec poprvé potvrdil ministerský předseda židovského státu Benjamin Netanjahu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izrael se vždy snažil, pokud jde o syrskou krizi, vystupovat jako neutrální země, poznamenala agentura Reuters. Netanjahu se nicméně několikrát nechal slyšet, že udělá vše pro to, aby zastavil dodávky zbraní extremistům z Hizballáhu.

Nikdy však nepotvrdil spekulace, že kvůli tomu provádí i speciální letecké operace v Sýrii.

Nyní se ale na toto téma vyjádřil šéf izraelské vlády, když navštívil vojáky na okupovaných Golanských výšinách poblíž hranice se Sýrií. "Jednáme, když je třeba jednat, včetně přeshraničních akcí, mezi nimiž byly i desítky úderů, které měly zabránit Hizballáhu, aby získal zbraně, jež by mohly změnit situaci na bojišti," uvedl Netanjahu.

Premiér již neupřesnil, o jaký druh úderů mělo jít. Rovněž neuvedl, kdy k útokům došlo.

Izrael si vyhradil právo útočit

Izrael v únoru uvítal dosažení příměří v Sýrii, uvedl ale, že si vyhrazuje právo zaútočit proti případným hrozbám ze strany Hizballáhu. Toto radikální hnutí kontroluje jižní Libanon a jeho bojovníci zároveň bojují v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada.

V souvislosti s válkou v Sýrii panuje v Izraeli největší napětí právě na Golanských výšinách, jejichž větší část Izrael obsadil po sedmidenní válce v roce 1967 a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Reklama

Související články

Netanjahu odmítl jednat s Obamou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl pozvánku na jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou, které se mělo odehrát tento měsíc ve Washingtonu....

Výběr článků

Načítám