Hlavní obsah

Izrael na západním břehu postaví další byty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská vláda v pondělí oznámila záměr postavit na Západním břehu Jordánu přes 100 nových bytů. Podle světových agentur tak mírový proces na Blízkém východě dostal další ránu. Do Izraele ve stejný den zavítal americký viceprezident Joe Biden.

Foto: Bez Ratner, Reuters

Výstavba na Západním břehu Jordánu

Článek

Oznámení o výstavbě 112 nových bytových jednotek rozhněvalo Palestince. Palestinská strana o den dříve jen váhavě přijala nové kolo mírových rozhovorů, které iniciuje americká administrativa.

Hlavní vyjednavač Saíb Irikát varoval, že by palestinská strana mohla vzít rozhodnutí zpět. Nový krok Izraele označil za sabotování snah hlavního amerického vyjednavače v regionu George Mitchella.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua původně loni v listopadu rozhodla o desetiměsíčním zastavení nové výstavby vyjma východního Jeruzaléma. Měl to být výraz dobré vůle vůči Palestincům. Ti ovšem požadují zastavit výstavbu na všech okupovaných územích. Východní Jeruzalém je jádrem sporu, protože z něj Palestinci chtějí mít hlavní město svého budoucího státu.

Sídliště na okupovaných územích jsou podle zahraničí v rozporu s mezinárodním právem. Izrael proti takové interpretaci protestuje. Izraelská vláda nedávno přiznala, že na nejméně 29 sídlištích na Západním břehu Jordánu není nařízení o zastavení výstavby židovských osad respektováno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám