Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil snímky ničení chrámu v Palmýře

– Palmýra • Aktualizováno

Islámský stát (IS) zveřejnil v úterý snímky, které mají dokumentovat zničení Baal-Šaminova chrámu v syrské Palmýře. Na záběrech je vidět jak ukládání improvizovaných náloží ke zdem chrámu, tak mohutný výbuch. Pravost fotografií není možné ověřit, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice památek v PalmýřeVideo: Reuters

 
Článek

Na fotografiích jsou vidět lidé nosící výbušniny do nitra chrámu, kde je ukládají podél stěn. Další nálože jsou rozmístěny okolo chrámu a sloupů. Vidět je i mohutný oblak kouře po explozi a záběry trosek. Jeden z titulků hlásá: „Úplné zničení pohanského Baal-Šaminova chrámu”.

Foto: ČTK/AP

Záběr z videa Islámského státu, zachycující zničení Baalova chrámu v Palmýře.

Fotografie se objevily na stránkách, které mají blízko k Islámskému státu. Zatím nebyla potvrzena jejich pravdivost. Podle AP záběry nasvědčují tomu, že radikálové chrám vyhodili do povětří minulou neděli, měsíc poté, co ho obehnali výbušninami. To potvrdil i ředitel syrského úřadu pro památky Maamún Abdal Karím, podle něhož se po explozi zřítila vnitřní svatyně i sloupy.

Foto: ČTK/AP

Záběr z videa Islámského státu, který má ukazovat, jak jeho bojovníci rozmisťují nálože v Baalově chrámu

Chrám islamisté zničili jen několik dní poté, co na náměstí před muzeem zavraždili jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda sbírek antické Palmýry. Sťali ho a jeho tělo pověsili ve čtvrtek na jeden ze sloupů. [celá zpráva]

Údajně nechtěl prozradit úkryty cenných památek, jejichž prodej významně pomáhá financování Islámského státu.  [celá zpráva]

Syrští aktivisté potvrdili zničení chrámu už v neděli s tím, že byl vyhozen do povětří. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Nálože u zdi dva tisíce let starého chrámu v PAlmýře

OSN označila záměrné ničení památek za válečný zločin. Ředitelka UNESCO Irina Bokovová obvinila IS, že „se snaží syrskému lidu upřít vědění, identitu a historii“. IS už dříve zničil Hatru, asyrský Nimrúd i asyrské památky a křesťanské kostely i šíitské mešity v Mosulu, včetně hrobu Jonáše.

Zničený chrám v Palmýře byl tamní druhou nejcennější stavbou, jeho základy byly položeny v roce 17 n. l., svou vrcholnou podobu získal kolem roku 130 za panování římského císaře Hadriána. Zasvěcen byl severosemitskému bohu Baalovi, resp. jeho variantě Baal - Šamín (aramejsky Pán nebes) a byl považován za boha bouří.

Chrám byl poničen už při střetech mezi vládními vojsky a opozicí. Jeho poškození před dvěma lety dovedlo organizaci UNESCO k zařazení Palmýry na seznam ohrožených památek.

Foto: Reuters

Baal-šaminův chrám v Palmýře

Islamisté dobyli Palmýru v květnu a oblast, kde se nacházejí antické památky, zaminovali. Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Umožňuje lepší spojení středisek, která IS ovládá, a také přiblížení se k Damašku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám