Hlavní obsah

Islámský stát v Sýrii drží poslední stovky čtverečních metrů, tvrdí koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východě Sýrie pokračují boje o poslední baštu Islámského státu, město Baghúz Faukání. ISIS ovládá posledních asi 700 čtverečních metrů, uvedl s odkazem na vyjádření velitele Američany podporované arabsko-kurdské koalice SDF server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté utíkají před boji o poslední baštu ISIS v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

SDF podle velitele Chia Kobáního od pátku dobyla asi tři stovky čtverečních metrů, musela ale zpomalit postup, aby neublížila civilistům, které ISIS drží jako lidské štíty. Dodal, že se jim v posledních dnech také povedlo osvobodit deset zajatců ISIS.

„V nejbližších dnech oznámíme světu dobrou zprávu o vojenském konci teroristické skupiny ISIS,” tvrdí Kobání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dobývání poslední bašty ISIS v Sýrii

V době největšího rozmachu kontroloval ISIS území o rozloze Velké Británie s asi 10 miliony obyvatel, píše CNN.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) již oznámila, že bojovníci SDF za letecké podpory USA v sobotu vesnici obsadili a několik stovek zbývajících bojovníků IS se jim vzdalo. Někteří radikálové se ale stále mohou skrývat v podzemních tunelech, dodala SOHR. Američtí vojenští experti v posledních dnech odhadovali trvání bojů ještě na týdny.

USA mezitím čelí kritice kvůli plánu na stažení svých jednotek ze Sýrie. Tímto rozhodnutím americký prezident Donald Trump v prosinci překvapil spojence. Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově varovala, že rozhodnutí USA může posílit vliv Ruska a Íránu v oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám