Hlavní obsah

Islámský stát se pokusil o marný protiútok v Mosulu

Mosul

Islámský stát se neděli pokusil o zoufalý protiútok v Mosulu, když do několika čtvrtí poslal sebevražedné atentátníky a pokusil se ovládnout Haj at-Tanak. Jejich akce neuspěla, i když si vyžádala oběti mezi vládními silami, řekl irácký generál Abdal Ghaní Asadí, který velí protiteroristickým silám. V pondělí oznámil, že Mosul bude osvobozen za pár dnů. O dění ve městě informovaly agentury Reuters, AFP a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda postupuje k centru MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Pokus dobýt některé čtvrti mimo historické jádro selhal, řekl Asadí. Bojovníci Islámského státu, jichž je ve Starém městě 200 až 350, zaútočili na část zvanou Haj at-Tanak, kde měli ještě nedávno svůj hlavní stan. Byl to první protiútok od chvíle, kdy před týdnem začala poslední fáze operace proti IS v Mosulu. [celá zpráva]

„Bezpečnostní síly v Haj at-Tanaku zabránily agresivnímu útoku provedenému s pomocí sebevražedných pásů,” informovala armáda. Ta rovněž zveřejnila záběry černého dýmu, který údajně stoupal z domů a aut podpálených radikály. Popřela tak tvrzení IS, že jeho bojovníci čtvrť Haj at-Tanak ovládli a začali útočit na sousední část Haj al-Jarmúk.

Foto: Marius Bosch, Reuters

Obyvatelé mosulského Starého města odcházejí kvůli bojům.

Podle kurdské agentury Šafak podnikli bojovníci tři útoky v at-Tanaku, al-Jarmúku a Radžm Hadídu, které si vyžádaly oběti. Několik domů vzplálo.

Podle mluvčího irácké armády Muhammada Chodariho podnikli bojovníci IS několik protiútoků. Aktivované spící buňky zapalovaly domy a auta v oblastech, jež byly zcela osvobozené už v květnu. „Je to v souladu s taktikou, kterou použili dříve v Samaře a v provincii Anbár. Když se cítí někdy poraženi, podniknou protiútok jinde, aby odvrátili pozornost a ukázali, že jsou pořád silní,“ řekl Chodari.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Dým po iráckém náletu na pozice IS v mosulském Starém městě

Podle jiných zdrojů se bojovníci IS a atentátníci zamíchali mezi obyvatele vracející se do těchto čtvrtí.

Následky protiútoku ale byly citelné. Sally Beckerová, která poskytuje ve městě pomoc, řekla BBC k útoku, který se odehrál jen o pár ulic dál: „Měli jsme tu včera dvacet těl (iráckých vojáků) a mnohem více zraněných. Stabilizační traumacentrum TSP je teď plné vojáků. Včera odpoledne přijel brigádní generál s kulkou v krku. Iráckým vojákům obranu ztěžovalo, že ostřelovači radikálů měli noktovizory.”

Foto: Erik De Castro, Reuters

Obyvatelé Mosulu procházejí troskami s krabice jídla na oslavu svátku Íd al-fitr.

Podle jednoho z vojáků irácké jednotky v posledních dnech čelily osmdesáti sebevražedným útokům a v neděli bylo nutné, aby letectvo podniklo dvacet útoků. Bitevní vrtulníky se zaměřily na skupiny radikálů útočících minomety.

Chodarí uvedl, že v pondělí během dne se situace začala uklidňovat. Irácké vládní síly ovládly čtvrť al-Farúk na severozápadě Starého města. Islámský stát už drží plochu jen o rozloze 2,5 kilometru čtverečných „Zbývají jen malé části města, obzvláště ve Starém městě,” řekl generálporučík Asadí k tomu, kde IS drží poslední pozice. „Z vojenské perspektivy je Islámský stát poražen,” dodal s tím, že bojovníci IS už ztratili bojového ducha. „Vyzýváme je, aby se vzdali, nebo zemřeli,“ prohlásil mluvčí irácké armády.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Lidé vyhnaní z mosulského Starého města odjíždějí ve vojenských autech.

Podobně mluvil i velitel policie, jejíž jednotky také působí v centru města. Podle generála Raída Džaudata k zakončení operace zbývá postoupit o posledních 600 metrů.

Dobývání hustě zastavěného centra s křivolakými uličkami a sklepeními je však extrémně obtížné a může se ještě protáhnout, protože ve Starém městě zůstává několik tisíc obyvatel.

Už 14. června podnikla stovka bojovníků IS ve městě velký protiútok. V několik hodin dlouhém boji padlo 11 iráckých policistů a čtyři civilisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám