Hlavní obsah

Islámský stát ovládl vesnici na severu Iráku, po dni z ní byl vyhnán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Kurdští pešmergové spolu s iráckými bezpečnostními silami v pondělí vyhnali z vesnice Luhaiban na severu Iráku bojovníky Islámského státu (IS), kteří se jí zmocnili v noci na neděli, uvedla agentura Reuters. Do akce byly nasazeny elitní irácké speciální síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké a kurdské jednotky dobyly na severu Iráku vesnici obsazenou ISVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatel vesnice Hasan Muhammad, který ji pomáhal bránit, popsal útok bojovníků Islámského státu v noci na neděli: „Viděli jsme je pomocí termokamer. Řekli mi: pojď a podívej se a já jsem viděl pět lidí. Vzali jsme zbraně a zahájili na ně palbu. Viděli jsme, že jich je mnoho, a ne jen pět. Napadli vesnici ze dvou stran.“

Obráncům nezbylo, než se stáhnout, v pondělí ale na bojovníky IS zahájili útok pešmergové s iráckými speciálními jednotkami a dobyli ji zpět, i když v některých domech radikálové nastražili nálože.

Plukovním irácké armády Džasím Biruari vysvětlil, že se vesnice stala terčem útoku, protože leží ve sporné oblasti mezi autonomním Kurdistánem a územím pod kontrolou iráckých sil.

„Tato oblast není pod naší kontrolou, je mezi námi a pešmergy, takže dochází k izolovaným událostem, jako je obsazení vesnice a vypálení domů,“ řekl plukovník a dodal, že se rodiny do vesnice už vrátily.

Další útok IS 

Terčem útoku se v neděli stala i další vesnice na severu Iráku Kara Salím, kterou sice radikálové neovládli, ale při přepadu zabili čtyři pešmergy a jednoho civilistu. Velitel pešmergů uvedl, že radikálové používají taktiku udeř a uteč.

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Blízký a Střední východ

Po přepadech byly posíleny hlídky iráckých sil i pešmergů, které podporují vrtulníky. K útokům na odlehlé vesnice dochází pravidelně, ale jen málokdy se stalo, že by byla napadena vesnice ležící nedaleko cesty spojující Irbíl a Kirkúk.

Útok na kurdské vesnice v oblasti jsou jedním z důvodů, proč se od léta snaží Kurdové dostat do západní Evropy, přičemž využívají trasu přes Bělorusko.

I my se potýkáme s migrační krizí. Může za ni Západ, zní z Běloruska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám