Hlavní obsah

Islámský stát dobyl poslední vládní baštu v syrské oblasti Rakka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bojovníci z radikální organizace Islámský stát (IS) v neděli dobyli strategicky významnou leteckou základnu na severovýchodě Sýrie. Oznámila to syrská televize a exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Vojenské letiště u města Tabka bylo poslední baštou režimu prezidenta Bašára Asada v provincii Rakka, kterou ovládají extremisté. Jen v neděli bylo prý v bojích o něj zabito 170 syrských vojáků.

Foto: Stringer, Reuters

Obyvatelé města Tabka a členové Islámského státu oslavují dobytí významné základny.

Článek

Podle šéfa OSDH Ramího Abdara Rahmána se většina syrských vojáků z letiště stáhla a to padlo do rukou IS. Boje ale pokračovaly v okolí základny, sdělil Rahmán, podle nějž se Rakka stane první provincií bez přítomnosti vládních sil i povstaleckých bojovníků, citovala jej agentura AFP.

Letecká základna byla jedním z nejvýznamnějších vojenských zařízení v oblasti. Nacházelo se tam několik letek bojových letounů, vrtulníky tanky, dělostřelectvo a sklad munice.

Protiúdery pokračují

Ztrátu základny potvrdila i syrská státní agentura SANA. Vojáci podle ní místo evakuovali a úspěšně se přeskupili na jiném místě. V úderech proti islamistům prý pokračují.

Organizace IS na toto místo vyslala posily ze sousední provincie Dajr az-Zaur a z Iráku. Útok na letiště zahájila v úterý. Podle OSDH od té doby v bojích o něj zahynulo více než 500 syrských vojáků a bojovníků IS. Z toho 346 obětí tvoří islamisté. Nedělní ofenziva prý stála život 170 syrských vojáků.

Konflikt v Sýrii začal v roce 2011 boji mezi protivládními povstalci a vládními silami. Na začátku letošního roku se k nim přidaly střety mezi povstalci a džihádisty. Situace se zkomplikovala na začátku července, když islamisté zahájili útoky na vojenské základny. Pod vládou IS se už nyní nachází asi třetina syrského území.

Boje mezi vládními silami a protivládními povstalci v neděli pokračovaly v jihosyrské provincii Dará. Syrská armáda tam podle OSDH zabila 32 rebelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám