Hlavní obsah

Islamisté se v Iráku dopouštějí válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Islamisté v Iráku se podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové téměř určitě dopouštějí válečných zločinů. Radikálové napojení na organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) v uplynulých pěti dnech popravili stovky zajatců, kteří se neúčastnili bojů, řekla v pondělí Pillayová.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Příslušníci iráckých bezpečnostních sil na hranici mezi provinciemi Karbala a Anbar.

Článek

Potvrzené zprávy hovoří o tom, že vojáci, armádní rekruti, policisté a další lidé, kteří se radikálům vzdali nebo byli zajati, byli popraveni, uvedla podle agentury Reuters Pillayová ve svém prohlášení.

Islamisté v posledních dnech postupně dobývající irácká města a jsou blízko Bagdádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ačkoli počty zatím nemohou být potvrzeny, tato zjevně systematická série chladnokrevných poprav, většinou prováděných v různých místech tikrítské oblasti, lze téměř jistě klasifikovat jako válečné zločiny," řekla Pillayová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí radikálové zveřejnili fotky zabitých vojákůVideo: Reuters

Mezi popravenými muži byli podle ní i civilisté včetně náboženských vůdců a lidí pracujících pro vládu. Přesný počet takto zabitých osob zatím nelze určit.

Generální tajemník Pan Ki-mun informace o vraždění označil za "hluboce znepokojující" a zdůraznil, že odpovědné osoby musí být předány spravedlnosti.

Šéf OSN i Pillayová varovali před sektářskou rétorikou v Iráku. Provokativní jazyk ISIL, jenž hovořil o "likvidaci stád ovcí", má podle Pillayové "zasévat další chaos a krveprolití".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám