Hlavní obsah

Íránský tanker je u syrského přístavu, odhalily satelitní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Íránský tanker Adrian Darya 1, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Teheránem a Západem, se podle satelitních snímků patrně nachází u syrského přístavu Tartús. Plavidlo ještě pod původním označením Grace 1 v červenci u Gibraltaru zadrželo britské námořnictvo kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zakazují sankce Evropské unie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní obrázek společnosti Maxar Technologies zachycuje pravděpodobně íránský tanker Adrian Darya-1 u pobřeží nedaleko syrského Tartúsu.

Článek

Gibraltar íránské plavidlo propustil 15. srpna, když jej Teherán ujistil, že ropa na palubě nebude dopravena do Sýrie.

Polohu lodi podle agentury AP ukazují satelitní snímky společnosti Maxar Technologies. Írán oficiálně nepřiznal, že loď míří do Sýrie, a tanker v pondělí přestal vysílat signály o svém umístění.

Snímky podle AP odpovídají černobílému obrázku, který před několika hodinami umístil na twitter americký bezpečnostní poradce John Bolton.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Íránský tanker Adrian Darya 1

Americké ministerstvo financí zaneslo na konci srpna tanker Adrian Darya 1 na černou listinu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo následně uvedl, že USA mají spolehlivou informaci, že tanker míří do Sýrie.

USA tvrdí, že tanker patří íránským revolučním gardám, jež Washington nedávno označil za teroristickou organizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám