Hlavní obsah

Íránský prezident chce televizní debatu s Bushem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v úterý vyzval amerického prezidenta George Bushe k televizní debatě v přímém přenosu. Chce s ním mluvit o různých světových problémech. Bílý dům však Amhadínežádovu výzvu odmítl. Íránský prezident zároveň znovu odmítl ukončení íránského jaderného programu a zpochybnil právo veta stálých členů Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Vyzývám pana Bushe, aby se mnou v televizní debatě hovořil o světových záležitostech. Ale samozřejmě pod podmínkou, že nic nebude cenzurováno," uvedl Ahmadínežád s tím, že se to týká hlavně případné cenzury pro Američany.

Ahmadínežád svolal tiskovou konferenci dva dny před vypršením ultimáta OSN Íránu na zastavení programu obohacování uranu.

Prezident Íránu zároveň upozornil, že právo veta pěti stálých členů Rady bezpečnosti (USA, Británie, Francie, Ruska a Číny) je pouze důsledkem 2. světové války, a dva ze stálých členů rady označil za zdroj napětí. "Spojené státy a Británie jsou zdrojem mnoha napětí. V Radě bezpečnosti, kde mají chránit bezpečnost, požívají práva veta. Pokud se jim kdokoli postaví, není tu prostor pro vznášení stížností," prohlásil Ahmadínežád.

Írán trvá na obohacování uranu

Írán odmítá svůj program obohacování uranu zastavit a ultimátum Rady bezpečnosti pokládá za protiprávní. Ahmadínežád znovu zopakoval, že zemi nemůže nikdo zabránit v naplňování jejího "mírového jaderného programu". Íránskou odpověď na balík nabídek ze strany mocností zacílený na odrazení Teheránu od jaderných ambic naopak Ahmadínežád označil za "výjimečnou příležitost na spravedlivé vyřešení všech otázek".

Reklama

Související články

Velmoci studují odpověď Teheránu

Írán v úterý odpověděl na nabídku mezinárodního společenství, jež má Teherán odradit od dalšího obohacování. Jeho protinávrh nebyl zveřejněn, dostali...

Výběr článků

Načítám