Hlavní obsah

Íránský poslanec slíbil tři miliony dolarů za Trumpovu hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský zákonodárce Ahmad Hamzé v úterý oznámil, že vypisuje odměnu v podobě tří milionů dolarů (67,9 milionu Kč) pro kohokoliv, komu se podaří zabít amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom íránská studentská tisková agentura ISNA.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Jménem obyvatel provincie Kermán zaplatíme tři miliony dolarů v hotovosti komukoli, kdo zabije Trumpa,“ uvedl Hamzé v projevu ke svým kolegům v parlamentu. Zda o vypsání odměny rozhodli íránští náboženští vůdci, nicméně neřekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pohřbu generála Sulejmáního ušlapal dav 35 lidí.Video: AP

Město Kermán, které leží ve stejnojmenné provincii, bylo domovem velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního, kterého v Iráku 3. ledna na Trumpův příkaz spolu s několika dalšími lidmi zabil americký dron.

Expert: Američané Sulejmáního zabili, aby neztratili tvář

Domácí

Poté, co Američané Sulejmáního zabili, objevila se zpráva, že byla vypsána odměna za Trumpovo zabití ve výši 80 milionů dolarů. Jeden z truchlících totiž řekl v Mašhádu, kudy také procházelo procesí: „Nás Íránců je osmdesát milionů. Kdyby každý z nás dal stranou jeden americký dolar, měli bychom 80 milionů amerických dolarů a mohli bychom odměnit touto částkou kohokoli, kdo by nám přinesl Trumpovu hlavu.“

Trump schválil zabití Sulejmáního už před více než půl rokem, uvedla stanice NBC

Blízký a Střední východ

Tato idea však nebyla podpořena oficiálními úřady. Írán jen mluvil o nutnosti pomstít smrt generála a o tvrdé odplatě, přičemž způsob a místo si vybere sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám