Hlavní obsah

Íránské rychlé čluny se nebezpečně přiblížily k americkým lodím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jedenáct rychlých člunů íránských Revolučních gard se ve středu těsně přiblížilo k šesti americkým lodím, které cvičily v mezinárodních vodách Perského zálivu. Jeden se přiblížil na devět metrů ke kutru americké Pobřežní stráže. K incidentu došlo den poté, co byl v Ománském zálivu unesen tanker plující pod hongkongskou vlajkou.

Foto: US Navy, Reuters

Čtyři čluny Íránských revolučních gard u amerického raketového torpédoborce USS Paul Hamilton v Perském zálivu

Článek

Podle sdělení amerického námořnictva během cvičení íránské čluny pluly „vysokou rychlostí extrémně blízko a několikrát překřížily cestu lodi USS Lewis B. Puller, k níž se přiblížily na 45 metrů. K přídi lodi USCGC Maui se přiblížily na devět metrů.“

„Americké posádky vydaly opakovaně varování rádiem z můstku na můstek, pětkrát krátce zatroubily, ale nedočkaly se žádné odpovědi ze strany íránských Revolučních gard,“ uvedlo americké námořnictvo. „Až po hodině odpověděly na rádiové výzvy z můstku a zamířily pryč od amerických lodí.“

Středeční incident následoval po úterním, kdy několik ozbrojených mužů, zřejmě příslušníků íránských Revolučních gard, obsadilo v Ománském zálivu tanker plující pod hongkongskou vlajkou. Namířili s ním do íránských vod. Pak ho však pustili, uvedla stanice BBC.

Foto: US Navy, Reuters

Rychlé čluny íránských Revolučních gard se blíží k americké lodi USS Lewis B. Puller

Írán provokuje i za pandemie

Írán přitom patří k zemím nejvíce postiženým pandemií, potvrzených případů nákazy je v něm podle čtvrtečních údajů už 77 995, přičemž obětí je 4869.

Ve světě zpochybňovaná čísla označila za podhodnocená tento týden i parlamentní zpráva. Podle ní nejsou do statistik úmrtí zahrnuti lidé, kteří zemřeli doma, pouze pacienti nemocnic. Počet mrtvých může být podle tohoto dokumentu až dvojnásobný a počet nakažených i desetinásobný.

Náměstek ministra zdravotnictví Alírezá Rajsí připustil, že skutečný počet infikovaných a mrtvých může být vyšší, což je dáno omezeným počtem testů: „Potvrzené případy určitě neodpovídají reálným číslům. Ale přesné odhady neexistují nikde na světě.”

Reklama

Výběr článků

Načítám