Hlavní obsah

Íránské námořní komando odvrátilo útok somálských pirátů

– Teherán

Íránci oznámili, že komando jejich námořnictva v neděli zmařilo pokus pravděpodobně somálských pirátů zmocnit se obřího íránského tankeru. Incident, o kterém informovala polooficiální íránská tisková agentura Fars, se odehrál u jihozápadního pobřeží Pákistánu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tanker Voyager 1 pronásledovali ozbrojenci na dvou rychlých člunech, údajně zjevně s úmyslem zmocnit se plavidla. V tom okamžiku zasáhlo komando íránského námořnictva, které na piráty zahájilo palbu. Rychlé čluny, kterých často podobným způsobem využívají právě somálští námořní lupiči, se pak daly na ústup.

Námořní piráti, kteří díky chaosu a faktickému bezvládí ve své vlasti dlouhodobě využívají Somálska jako opěrného bodu, vyvíjejí aktivitu ve stále větší vzdálenosti od somálských břehů. Nic na tom nemění skutečnost, že řada států vyslala svá vojenská plavidla, aby v rizikových oblastech zajistila ochranu obchodních lodí. Írán se do protipirátských snah zapojil v roce 2008.

Podle jedné z posledních statistik somálští piráti v současné době zadržují na tři desítky plavidel. Doufají, že za ně stejně jako v mnoha případech v minulosti budou inkasovat tučné výkupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám