Hlavní obsah

Íránci šlápli na brzdu jaderného programu

Vídeň/Teherán

Írán zbrzdil narůstání svých zásob citlivého štěpného materiálu a mění jeho část na méně nebezpečné jaderné palivo. Agentuře Reuters to v pondělí ve Vídni řekli nejmenovaní diplomaté z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Íránské zásoby obohaceného uranu Západ bedlivě sleduje. Izrael pohrozil, že pokud se budou dál nebezpečně zvyšovat a diplomatické úsilí zkrachuje, může zlikvidovat íránský program ozbrojeným útokem. Teherán trvá na tom, že jeho úsilí je mírové a slouží energetice a zdravotnictví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Írán začal uranové zásoby obohacovat na 20 procent v roce 2010. Od té doby nahromadil možná 200 až 250 kilogramů obohaceného jaderného materiálu, což je množství potřebné k výrobě jedné nálože. Aby se vyhnul hrozbě izraelského útoku, přeměnil část těchto zásob na méně nebezpečnou formu využívanou ve výzkumném lékařském reaktoru.

Podle expertů MAAE Teherán v posledních měsících tuto konverzi ještě zintenzivnil. Zásoby vojensky využitelné suroviny se tak údajně zvyšují jen málo, nebo dokonce stagnují. K letošnímu květnu se pohybují na úrovni kolem 182 kilogramů, tedy pod hranicí, kterou Izrael - jediná regionální jaderná mocnost - označuje za nebezpečnou.

Západní diplomaté ale varují před unáhleným závěrem, že tento vývoj je odrazem umírněné politiky nového íránského prezidenta Hasana Rúháního, který nedávno ve funkci nahradil agresivního konzervativce Mahmúda Ahmadínežáda. Írán podle MAAE musí učinit mnohem víc, aby se jednání pohnulo kupředu. Západ trvá na odpojení centrifug, které uran obohacují na nebezpečnou dvacetiprocentní úroveň, a na zastavení vývojových prací v íránských jaderných laboratořích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám