Hlavní obsah

Írán spaloval rekordní žár, rtuť teploměrů se vyšplhala na 53,7 stupně Celsia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu naměřili rekordní výheň 53,7 stupňů Celsia. Rtuť teploměrů se nejenže vyšplhala nejvýše v historii měření íránských záznamů, ale dokonce málem pokořila světový rekord, který naměřili v roce 1913 v kalifornském Údolí smrti. Sluneční žár tam tehdy rozpálil vzduch až na 56,5 stupně Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Írán spalují rekordní vedra. Ilustrační foto

Článek

Na extrémní horko ve více než miliónovém městě Ahváz na západě Íránu při hranicích s Irákem upozornil na Twitteru meteorolog francouzské meteorologické služby Meteo France Etienne Kapikian.

List USA Today přidal informaci, že pokud jde o takzvaný heat index, který bere v potaz i vlhkost vzduchu, byl by výsledek ještě vyšší - 61.1 stupně Celsia. Čím je totiž vlhkost vzduchu vyšší, tím pomaleji se odpařuje pot a člověk se tudíž hůře ochlazuje. Do takzvané pocitové teploty se započítává ještě rychlost větru, o té ale meteorolog Kapikian nereferoval.

Informace o rekordní výhni v Íránu přichází krátce poté, co vyšlo najevo, že byla třetina světové populace po dvacet dní vystavena potenciálně smrtícímu horku, upozornil deník The Daily Mail.

Analýza publikovaná v odborném magazínu Nature Climate Change varuje, že pokud lidé nezvládnou snížit emise skleníkových plynů, budou v roce 2100 smrtí z vedra ohroženy tři ze čtyř obyvatel Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám