Hlavní obsah

Írán se nechce podřídit OSN, obohacování uranu nezastaví

ŽENEVA/TEHERÁN

Írán nepřestane obohacovat uran výměnou za příslib zahraničních partnerů, že Teherán nebude čelit novým sankcím Rady bezpečnosti OSN. Na okraj sobotního mezinárodního jednání v Ženevě o kontroverzním íránském jaderném programu to řekl novinářům člen íránské delegace Kejan Imání.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Hlavní íránský vyjednávač Saíd Džalíl se usmívá před rozhovory s náměstkem amerického ministerstva zahraničí Williamem Burnsem (vpravo)a vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana (není na snímku).

Článek

"Jakékoli zmrazení (obohacování uranu) nepřichází v úvahu," uvedl íránský představitel krátce po dopoledním zahájení jednodenních rozhovorů, jejichž možný úspěch tak podle agentury AP zpochybnil.

Íránský ministr Manúčehr Mottakí dnes z Teheránu vzkázal, že vítá ženevské setkání, ale že k případné dohodě bude potřeba více podobných schůzek. Írán podle něj nyní jen očekává, že dnešní mezinárodní rozhovory umožní definovat "oboustranně uspokojivý rámec budoucích jednání".

Schůzky s Íránem se poprvé účasní i americký diplomat

Hlavními protagonisty dalšího kola jednání velmocí s Íránem jsou dnes íránský vyjednávač Saíd Džalíl a vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Jednání se účastní také zástupci Číny, Ruska, Francie, Británie a Německa a náměstek americké ministryně zahraničí William Burns. Spojené státy se vůbec poprvé účastní podobného jednání s Íránem.

Především Západ se několik let snaží i pomocí sankcí OSN přimět Írán k ústupkům a chce, aby se vzdal obohacování uranu. Tato technologie je využitelná i při zbrojení a panují obavy, že ji Írán k těmto účelům také využije, i když jeho představitelé ujišťují, že se v Íránu obohacuje uran výhradně pro potřeby jaderných elektráren.

Státy skupiny 5+1 (stálí členové RB OSN a Německo) už podruhé nabídly Teheránu ekonomické výhody za to, že ustoupí, a stále čekají na jeho oficiální odpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám