Hlavní obsah

Írán se chlubí nočním útokem: Nafackovali jsme Američanům, zabili jsme 80 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské revoluční gardy ve středu oznámily, že se jim při nočním útoku na Američany využívanou základnu Ajn al-Asad na západě Iráku podařilo zabít 80 amerických vojáků a zapálit řadu jejich letadel. Zdroje z koalice to však nepotvrzují, zatím není oznámena žádná oběť nočního úderu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky íránských střel vypálených na základnu využívanou AmeričanyVideo: Reuters

 
Článek

Nejmenovaný zdroj z íránských revolučních gard řekl agentuře Tasnim, která je s gardami spojena, že při útoku zahynulo 80 „amerických teroristů”. Agentura IRNA zase uvedla s odvoláním na svůj zdroj z revolučních gard, že podle prvních zpráv po útoku „hořelo velké množství letadel“ na základně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Írán zaútočil raketami na iráckou základnu, kde jsou američtí vojáci.Video: Reuters

Podle tvrzení gard byla základna obsazená Američany „zcela zničena” a „jde v každém ohledu o naprostý úspěch“.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Iráčané u Duhoku si prohlížejí kráter po dopadu íránské rakety, která měla mířit na americké vojáky.

Koalice: Žádné oběti nejsou

„O žádných obětech se neví,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj BBC Jeremy Bosen. I dvě irácké oběti byly později popřeny.

Ozbrojené síly Velké Británie, Iráku, Kanady, Německa, Dánska a Norska uvedly, že nikdo z jejich příslušníků při útocích nezemřel.

Foto: Essam Al-sudani, Reuters

Vysokoškolští studenti protestují v irácké Basře proti íránskému a americkému vměšování.

Anonymní představitel americké armády řekl listu USA Today, že Američané na základně Ajn al-Asad byli předem varováni a běželi se schovat do krytů. „Systém včasné výstrahy funguje,“ uvedl. Způsobené škody se zatím vyhodnocují.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránky oslavují útok na americké základny v Iráku.

Irácká armáda oznámila, že ze sousedního Íránu bylo odpáleno celkem 22 raket. Sedmnáct jich dopadlo na základnu Ajn al-Asad, dvě z nich selhaly. Pět dalších dopadlo na velitelství koaličních sil v Irbílu. Počet je tedy vyšší, než se uvádělo původně.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Revoluční gardy, pod které spadají íránské aerokosmické síly, jež útok podnikly, uvedly, že jde o odvetu za zabití generála Kásima Sulejmáního při pátečním americkém útoku na jeho kolonu v Bagdádu.

Chameneí: Dali jsme jim facku a ještě jsme neskončili

Ministr zahraničí Džavád Zaríf zdůraznil, že Írán netouží po eskalaci války, ale bude se bránit proti jakékoli agresi: „Írán podnikl adekvátní opatření na svou sebeobranu podle článku 51 Charty OSN zacílením na základny, odkud byl spuštěn zbabělý ozbrojený útok proti našim občanům a vysokým představitelům.“

Jeho slova působila, jako by Írán nechtěl konflikt dále eskalovat.

Slova nejvyššího duchovního vůdce země ajatolláha Alího Chameneího ale měla odlišný náboj. „Minulou noc jsme jim dali facku do tváře. Když dojde na konfrontaci, vojenská akce, jako je tato, nestačí. Důležité je, aby přítomnost USA (v oblasti) skončila.“

Foto: Nasser Nasser, ČTK/AP

Základna Ajn al-Asad v Iráku před útokem na snímku z prosince 2019

Revoluční gardy varovaly, že při útocích budou mířit na všechny základny využívané Američany a nebudou rozlišovat mezi USA a Izraelem. „Radíme Spojeným státům, aby stáhly své vojáky a zabránily dalším škodám.“

Íránský náčelník štábu generálmajor Mohammad Bakeri uvedl, že útok demonstroval jen malou část schopností íránských sil.

Na základně Ajn al-Asad, která byla vybudována v osmdesátých letech v poušti asi 160 km západně od Bagdádu, je 1500 koaličních vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám