Hlavní obsah

Írán nikdy nebude vyrábět jaderné zbraně, ujistil Rúhání

Washington

Írán nikdy nebude vyrábět jaderné zbraně, řekl v interview pro americkou televizi NBC nový íránský prezident Hasan Rúhání. Dále prohlásil, že má plnou pravomoc vést jaderná jednání se Západem. O Rúháního prohlášeních NBC předem informovala na svém webu, rozhovor s íránským prezidentem odvysílá televize ve středu večer místního času.

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání.

Článek

Rúhání, který byl v červnu zvolen nástupcem Mahmúda Ahmadínežáda, má příští týden v úterý promluvit na Valném shromáždění OSN v New Yorku, kde je očekáván i americký prezident Barack Obama. Zahraniční média spekulovala o možnosti jejich setkání, podle mluvčího Bílého domu ale není plánováno. Oba státníci si ale vyměnili dopisy.

Rúhání v rozhovoru poskytnutém americké televizi ze svého prezidentského sídla v Teheránu označil tón Obamova listu za "pozitivní a konstruktivní".

"Mohou to být nepatrné krůčky k velmi důležité budoucnosti," řekl Rúhání.

Agentura Reuters to označila za další náznak Rúháního možných snah o uvolnění vztahů mezi Íránem a Západem po letech jejich stagnace kvůli sporu o kontroverzní íránský jaderný program. Íránské vedení ho vytrvale označuje za výhradně mírový, Západ ale Teherán podezřívá ze snah o výrobu jaderných zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám