Hlavní obsah

Írán neumožní bleskové kontroly svých jaderných provozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán přestal od pondělí dodržovat takzvaný dodatečný protokol, jenž umožňoval Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) vykonávat bleskové inspekce jeho jaderných provozů. Současně vypne kamery MAAE, které kontrolují provoz v íránských jaderných zařízeních. Země tímto krokem vypověděla závazek z mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Íránský vůdce Alí Chameneí

Článek

Protože Američané od dohody, kterou kromě USA a Íránu podepsaly také Francie, Velká Británie, Rusko, Čína a Německo, roku 2018 odstoupili a zavedli proti Íránu sankce, začal Teherán dokument v roce 2019 vypovídat také. Postupně obnovil nadlimitní obohacování uranu a dělá si také jeho nepovolené zásoby. O chystaném omezení spolupráce s MAAE informoval Írán s předstihem.

Jaderného fyzika zabila tunu vážící zbraň. Špioni Mosadu ji po kusech pašovali do Íránu osm měsíců

Blízký a Střední východ

Teherán doufá, že se nová americká administrativa prezidenta Joea Bidena k dohodě vrátí a zruší sankce, takže ji potom bude znovu dodržovat také Írán. USA ale trvají na tom, že první krok musí učinit Írán a musí se vrátit k jednacímu stolu. Podle Teheránu je ale nezbytné nejprve zrušení protiíránských sankcí.

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí řekl, že Teherán nikdy neusiloval o jadernou zbraň, ale pokud by ji chtěl, nikdo mu v tom nemůže zabránit. Podle nejvyššího duchovního Írán bude moci také obohacovat uran na 60 procent, pokud to bude zapotřebí.

USA jsou ochotny se vrátit k jaderné dohodě s Íránem

Blízký a Střední východ

V lednu Írán oznámil, že ve svém jaderném závodě Fordo začal s obohacováním uranu až na 20 procent, čehož dosahoval před podepsáním dohody. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, pro výrobu jaderné zbraně je třeba obohacení na více než 85 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám