Hlavní obsah

Irák zasáhla vlna atentátů, obětí je přes 30

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 34 oběti si vyžádaly čtvrteční atentáty v Iráku. S odvoláním na policii a zdravotnické zdroje o tom informovala agentura AFP. Až sto lidí prý utrpělo zranění. Terčem útoků byli policisté a šíitští poutníci. Vláda odpovědnost připsala irácké odnoži teroristické sítě Al-Káida.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová vlna smrtících útoků v IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Přes deset mrtvých a dvacet zraněných je hlášeno z Bagdádu a jeho bezprostředního okolí, kde vybuchly bomby uložené v autech. V rušné ulici Hajfa bomba vybuchla při průjezdu konvoje ministerstva zdravotnictví. Zranila čtyři členy ochranky a zabila dva kolemjdoucí.

Další bomby v autech vybuchly ve čtvrtích Amal, Karráda a Kázimíja a na Palestinské ulici a zabily osm osob. V Tadží na severu města zemřelo šest lidí při útoku sebevražedného atentátníka a výbuchu dvou bomb na silnici.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Iráčtí vojáci v Kirkúku na místě atentátu

Atentáty v Kirkúku si vyžádaly životy devíti lidí a devět dalších bylo zraněno, uvedla Al-Džazíra. Bomba v autě vybuchla před domy dvou představitelů kmene abú Hamdáníů. Zemřelo pět lidí, mezi nimiž byl armádní důstojník.

Dva policisté v Kirkúku zahynuli při pumovém útoku na konvoj, v němž jel policejní generál. O život přišli další dva při útoku na dům policejního vyšetřovatele.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Atentátník v Kirkúku použil auto plné výbušnin.

V Bákubě, ležící 60 kilometrů severně od metropole, zaútočil sebevrah v domě policejního poručíka. Zabil ho a čtyři jeho příbuzné zranil. V Bákubě pak při dalších akcích zahynuli další dva policisté.

V Sámaře, která leží 110 kilometrů severně od Bagdádu, byli terčem atentátů členové místní milice. V Ramádí bomby explodovaly u dvou policejních hlídek. Zemřel jeden člověk a devět bylo zraněno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bezpečnostní situace v Iráku je ve srovnání s minulými lety mnohem lepší. Přesto se ale členové sunnitských radikálních organizací snaží klid narušovat často podobně koordinovanými akcemi. 20. března zemřelo při útocích spáchaných téměř simultánně v osmi městech na 50 lidí.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Iráčtí vojáci v Kirkúku na místě atentátu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám